HSS: Kao oporbena stranka nemamo pravo na petog potpredsjednika Sabora

HSS je danas odbacio medijska nagađanja da se stranka treba dogovoriti s HSPom oko mjesta petog potpredsjednika Hrvatskog sabora, ističući da po saborskom Poslovniku kao oporbena stranka nemaju pravo na potpredsjedničko mjesto jer su oba mjesta koja pripadaju oporbi popunjena.

"Začuđeni smo stalnim raspravama i špekulacijama u medijima o petom potpredsjedničkom mjestu Hrvatskog sabora oko kojega se navodno HSS i HSP trebaju dogovoriti", stoji u priopćenju HSS-a.

Naglašava se da je saborskim Poslovnikom uređeno da tri potpredsjednička mjesta pripadaju parlamentarnoj većini ili vladajućim stranka, a dva parlamentarnoj manjini, odnosno oporbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dva potpredsjednička mjesta koja pripadaju oporbi su popunjena, stoga preostalo potpredsjedničko mjesto pripada vladajućima, navode u HSS-u te dodaju da slijedom Poslovnika HSS kao oporbena stranka nema pravo na preostalo potpredsjedničko mjesto.

No, u stranci kažu da je u slučaju promjene saborskog Poslovnika na način da oporba stekne pravo na tri potpredsjednička mjesta, logično očekivati da će temeljem broja zastupnika HSS-u pripasti to mjesto.

Jedan dnevni list danas je objavio članak u kojemu navodi da pravo na petog, još neizabranog potpredsjednika Sabora polažu HSS s deset i HSP s osam zastupnika. Pritom podsjeća da se HDZ, unatoč tomu što Poslovnik predviđa tri potpredsjednika iz redova vladajućih stranaka, još kod preuzimanja vlasti odrekao jednog potpredsjedničkog mjesta.

Na konstituirajućoj saborskoj sjednici krajem prošle godine izabrana su dva HDZ-ova potpredsjednika te po jedan iz SDP-a i HNS-a, dok peti nije izabran. No, Poslovnikom je predviđeno da Sabor može imati do pet potpredsjednika, ali i ne mora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara