HSS: Nema razloga za odgodu primjene Zakona o trgovini i zabrane rada nedjeljom

HSS smatra da nema razloga za odgodu primjene izmijenjenog Zakona o trgovini, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja, a od kada bi nedjeljom i blagdanima radile samo dežurne trgovine.

U današnjem HSS-ovom priopćenju za javnost, ističe se da su u toj stranci neugodno iznenađeni netočnim informacijama u medijima kojima je, navode, cilj odgoditi stupanje na snagu Zakona o trgovini.

U priopćenju se navodi da netočne informacije stižu iz velikih trgovačkih lanaca koji prijete otpuštanjem radnika, te Agencije za tržišno natjecanje koja kriterije zakona ocjenjuje nejasnim i netransparentnim.

HSS drži da su kriteriji zakona jasni i da nema razloga tražiti odgodu njegove primjene, jer na svakih pet tisuća stanovnika može biti otvorena po jedna dežurna trgovina, i u jednom naselju jedna trgovina, a nedjeljom mogu biti otvorene prodavaonice neto prodajne površine do 200 četvornih metara, pod uvjetom da imaju dozvolu za rad nedjeljom i prodaju pretežito prehrambene proizvode.

Stupanjem na snagu Zakona o trgovini neće se morati otpuštati radnici, kako to tvrde čelnici trgovačkih lanaca, jer je prekovremenih sati u prodavaonicama toliko da bi se prema nekim procjenama moglo zaposliti više od deset tisuća ljudi, navodi HSS u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da su radnici prisiljeni pristati na neljudske uvjete rada jer se često nalaze pod pritiskom izravne ucjene otkazom, a većina ih, uz već poznato niske plaće, uopće nije plaćena za rad nedjeljom, blagdanima i neradnim danima.

Izmjene Zakona o trgovini u Hrvatskom saboru je predložio HSS.

Za izmjene su bili i sindikati.

Inicijativa je došla od Hrvatskog Caritasa i Franjevačkog instituta za kulturu mira uz potporu Hrvatske biskupske konferencije. U kampanji "Rad trgovine nedjeljom, trgovanje je ljudima", tražili su opću zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima, a peticiju je potpisalo oko 400 tisuća građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara