HSS traži ostavku ministrice turizma ako se Vlada ne ogradi od njenih izjava

AKO SE Vlada ne ogradi od izjava ministrice Pave Župan Rusković da je odluka o prodaji Sunčanog Hvara bila ispravna, Klub HSS-a tražit će smjenu ministrice turizma, rekao je zastupnik Luka Roić na kraju današnje saborske rasprave o privatizaciji Sunčanog Hvara.

"Tražimo od Vlade da se u roku 15 dana izjasni o istupima ministrice turizma u kojima je zastupala stajališta suprotna stajalištima Vlade", rekao je Roić.

To nije miniranje Vlade, ni koalicije, nego Klub HSS-a smatra da je ministrica najodgovornija za slučaj Sunčanog Hvara i da zato mora odgovarati, kazao je Roić objašnjavajući novinarima zahtjev kluba svoje stranke.

Klub HSS-a zato predlaže da Sabor sutra donese zaključak kojim će obvezati Vladu da se ogradi od istupa Župan-Rusković.

"Ako Sabor ne izglasa prijedlog kojim bi se Vlada obvezala na distanciranje od izjave Župan-Rusković, HSS će naći mehanizme kojima će zatražiti smjenu ministrice", rekao je Roić. HSS ne vidi razloga da Vlada to ne učini jer je i sama priznala da su napravljene nepravilnosti u privatizaciji Sunčanog Hvara, rekao je Roić novinarima nakon završetka današnjeg saborskog zasjedanja.

Ministrica turizma potvrdila je novinarima da ona odluku o prodaji Sunčanog Hvara Termama Čatež drži ispravnom, ali je istaknula da je Vladina odluka o odustajanju bila legitimna, da je i sama za nju glasovala i da je nijednom poslije nije dovela u pitanje.

Na novinarske pitanje o mogućoj ostavci, Župan-Rusković rekla je da je teško dokučiti razloge takvog zahtjeva, no da je "sve moguće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Leko (SDP) rekao je kako nije očekivao takav prijedlog jer nije proizlazio iz saborske rasprave o privatizaciji Sunčanog Hvara, no da ne očekuje krizu Vlade.

"Svaka Vlada može pasti kada se raziđu koalicijski partneri, no nadam se da do toga neće doći", rekao je Leko.

Klub HSS-a također je tijekom rasprave zatražio od Vlade da u roku od 30 dana predloži izmjene Zakona o privatizaciji, a u roku od 15 dana koncept upravljanja u turizmu.

Klub SDP-a zatražio je od Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju i Državnog ureda za reviziju da ispitaju zakonitost postupka privatizacije Sunčanog Hvara te da u roku od 30 dana o tome izvijeste Sabor. Taj klub traži da oni o svojim nalazima i eventualnim prekršajima obavijeste nadležna tijela, koja bi svoje izvješće dati Saboru u roku od 60 dana.

Sabor rad nastavlja sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara