Hubble uočio kraj mračnoga doba ranog svemira

SVEMIRSKI teleskop Hubble uočio je 13 milijardi godina stara svemirska tijela iz najranijeg razdoblja svemira, razdoblja kada je okončano njegovo mračno doba, tj. kada su zvijezde tek počele sjati, objavili su astronomi.

Otkriće tridesetak blijedih, crvenkastih objekata, za koje je zaslužan teleskop u Zemljinoj orbiti, signal je s kraja mračnog doba svemira, rekao je astronom Haojing Yan sa sveučilišta Arizone.

Yan i njegovi kolege vjeruju da su uočeni objekti mlade galaksije sa zvijezdama u nastajanju iz razdoblja kada je svemir bio sedam puta manji nego danas i mlađi od milijardu godina.

´To je dosad najranije razdoblje svemira uočeno Hubbleom´, rekao je Yan na sastanku Američkog astronomskog društva.

U tzv. mračnom dobu svemira, ultraljubičasto svjetlo najranijih zvijezda upijao je neutralni vodik. Tek kada su se pojavile u većem broju, zvijezde su dovoljno zagrijale vodik da im on više ne oduzima sjaj.

Ovo je otkriće bitno jer je sada moguće statistički obraditi ta rana svemirska tijela, rekao je, rekao je Yan.

Koristeći novu naprednu kameru za promatranje, znanstvenici su 30 mladih galaksija otkrili pri proučavanju dijela neba u zviježđu Djevice u kojem nema poznatih svijetlih galaksija.

Zahvaljujući tomu uočene su vrlo blijede i udaljene rane galaksije koje su navijestile kraj mračnoga doba svemira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici misle da je svemir u ranom razdoblju sadržavao najmanje 400 milijuna tih objekata.

Osim tih otkrića, znanstvenici instituta za Digitalne studije neba Sloan objavili su otkriće triju udaljenih kvazara iz približno istog razdoblja svemira.

Kvazari su svemirski objekti koji snažno zrače u radio-području, a optički nalikuju zvijezdi. Njihovo zračenje je deset do 100 puta veće od zračenja normalne galaktike. Vjeruje se da ih napajaju goleme crne rupe.

Svjetlu najstarijeg od ta tri prastara kvazara trebalo je gotovo 13 milijardi godina da iz zviježđa Velikog medvjeda stigne do Zemlje, tvrde znanstvenici.

Širenjem svemira tijekom tog vremenskog perioda spektar svjetla tih kvazara i mladih galaksija iz vremena kada je svemir bio malen i mlad razvučen je, produženih valnih duljina. Veće valne duljine crvenije su pa je pojava poznata kao crveni pomak linija.

´Potraga za rijetkim kvazarima s crvenim pomacima linija jednaka je potrazi za iglom u plastu sijena, tim gora što mnogo sijena nalikuje na igle´, rekao je Xiaohui Fan sa sveučilišta Arizone. ´To znači da postoji mnogo zvijezda koje izgledaju kao da bi mogle biti kvazar s crvenim pomakom´, rekao je.

Institut Sloan namjerava izraditi preciznu kartu četvrtine cijelog neba s točno određenim položajima i sjajem 100 milijuna nebeskih objekata i izmjeriti udaljenost do više od milijuna galaksija i kvazara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara