Hugo Chavez najavljuje rat s Kolumbijom

Hugo Chavez najavljuje rat s Kolumbijom

NAKON ubojstva vođe pobunjenika u Kolumbiji, Venezuela i Ekvador postavili su vojnike na granicu s Kolumbijom, javljaju svjetske agencije. Predsjednik Venezuele Hugo Chavez kazao je da će napasti Kolumbiju ako prijeđe njihovu granicu. Za svaki slučaj na granicu je postavio tenkove i nekoliko tisuća vojnika. Chavez je zatvorio veleposlanstvo Venezuele u Bogoti.

Predsjednik Ekvadora, Rafael Correa također je povukao svog veleposlanika iz Bogote, i izbacio je kolumbijskog veleposlanika iz Ekvadora.

"Nema opravdanja", oštro je izjavio Correa kritizirajući najavu Kolumbije kako će se ispričati zbog upada vojske. Hugo Chavez je ubojstvo pobunjenika Raula Reyasa i 16 ostalih pobunjenika nazvao "terorističkim napadom".

"Gospodine ministru obrane, odmaknite 10 bataljuna sa granice s Kolumbijom, odmaknite tenkove i razmjestite zračne snage", poručio im je Chavez preko televizijskog i radijskog programa, javlja AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Mi ne želimo rat, ali nećemo dopustiti američkom carstvu, koji gospodari Kolumbijom, da dođe i podijeli nas", kazao je predsjednik Venezuele.

No, predsjednik Correa optužuje Kolumbiju da je namjestila napade. Smatra da su pobunjenici "bombardirani i izmasakrirani dok su spavali, i to korištenjem precizne tehnologije".

Cijela situacija bi, ako se ne smiri, mogla dovesti do naoružanih sukoba u Južnoj Americi.

J.M.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara