Hugo Chavez: Volim Isusa Krista i Amerikance

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

VENECUELANSKI predsjednik Hugo Chavez u intervjuu CNN-ovom novinaru Larryjem Kingom iznio je svoju dosad neviđenu osobnu stranu. Chavez je pred milijunskim gledateljstvom izjavio da voli Isusa Krista te da mu je san igrati u američkoj profesionalnoj bejzbol ligi na stadionu New York Yankeesa. Također, kontroverzni političar je rekao da voli Amerikance i njihovu kulturu, a kao omiljenog glumca je naveo Charlesa Bronsona. Najdraži Chavezov pjesnik je američki predstavnik romantizma Walt Whitman. Među hobijima, Chavez je naveo pjevanje koje "mu ne ide baš najbolje".

Chavezov intervju je održan nakon njegovog govora pred Glavnom skupštinom UN-a pa se on osvrnuo i na osiguranje koje ga čuva u New Yorku. "Čavrljao sam s njima dok smo šetali po gradu, bili su izrazito ljubazni, pristupačni i dragi."

Želim bolji svijet za svoje unuke

Kad je King postavio pitanje o lošoj slici koju Amerikanci imaju o njemu, Chavez je rekao da je "čovjek s puno grešaka. Volim. Pjevam. Sanjam. Rođen sam u siromaštvu, sadili smo kukuruz i kao dječak sam prodavao slatkiše koje je moja baka pekla. Imam dvije kćeri i želim bolji svijet za svoje i za vaše unuke", vrlo je emotivno odgovorio Chavez. "Kršćanin sam i želim svijet pravde i jednakosti. Jedino tako se može postići mir."

Na pitanje o religiji je Chavez rekao da je bio ministrant. "Majka je željela da postanem svećenik. Kršćanin sam i katolik. Izrazito sam religiozan. Vjerujem u Boga i Isusa Krista. Volim Isusa Krista. Plačem kad vidim nepravdu i djecu koja umiru od gladi." Ovakvim riječima o religiji Chavez je iznenadio mnoge jer je, od svog dolaska na vlast 1999. godine u stalnim sukobima s crkvom koja mu je najveći kritičar. Istovremeno, Chavez je crkveno vodstvo nazvao "tumorom".

Izrael je mala zemlja s velikom agresijom

Upitan o odnosima s SAD-om, Chavez je rekao da želi "odnose utemeljene na poštovanju", što "dosad nije bilo slučaj". Također, ponovio je da je George W. Bush tražio da se izvrši atentat na Chaveza, ali "vojnici to nisu željeli učiniti". Predsjednik Venezuele je naglasio da je Amerika jedina zemlja za koju smatra da želi naštetit njegovoj domovini.

"Iranski i venecuelanski sporazumi nemaju veze s nuklearnim naoružanjem", odbacio je spekulacije Chavez. Ipak, Chavez se ogradio od Ahmadinedžadovih antisemitskih ispada. U tom kontekstu, Chavez je Izrael nazvao "malom zemljom s atomskom bombom i velikom agresijom. Ubili su čitave obitelji, to je zemlja koja živi na ratu".  

Na kraju, Chavez je rekao da ne guši slobodu medija u Venezueli te da ne vlada autokratski. "Nikad u Venezueli nismo imali toliku slobodu govora kao sad", zaključio je Chavez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara