HUMAN RIGHTS WATCH O STANJU LJUDSKIH PRAVA U BOSNI I HERCEGOVINI

Human Rights Watch (HRW), američka nevladina organizacija koja nadzire stanje ljudskih prava, u svome godišnjem izvješću o Bosni i Hercegovini, objavljenom na internetu, piše da Republika Srpska ne surađuje sa Sudom u den Haagu te da dosad nije procesuiran niti jedan ratni zločin.

´Vlasti Republike Srpske nastavljaju odbijati suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u den Haagu´, tvrdi HRW.

Za razliku od Federacije BiH, ističe HRW, još nijedan ratni zločin nije procesuiran pred sudovima u Republici Srpskoj.

HRW podsjeća i na sramotno izvješće Ureda srpskoga entiteta za odnose s Haaškim sudom o Srebrenici u kojem se pokušalo falsificirati broj žrtava masakra iz 1995. godine.

Zauzvrat, velikim uspjehom smatra se podizanje optužnice protiv Slobodana Miloševića za genocid u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvjšću američke organizacije navode se i tri neuspjela pokušaja uhićenja Radovana Karadžića te citiraju riječi glavne tužiteljice Haaškoga suda Carle del Ponte kako su SFOR-ove akcije hvatanja Karadžića bile ´operacije za potrebe javnosti´.

Među najvećim incidentima u 2002. godini na planu kršenja ljudskih prava HRW navodi izručenje tzv. ´alžirske skupine´ zbog čega optužuje Sjedinjene Države da su ´ozbiljno potkopavale vladavinu zakona´.

HRW podsjeća na brojne incidente prema povratnicima koji su se odreda događali u općinama Republike Srpske. Unatoč tome broj manjinskih povratnika u 2002. godini u prvih osam mjeseci bio je veći za 30 posto u odnosu na 2001.

Velika mrlja na misiji UN-a u Bosni i Hercegovini jest upletenost u trgovinu ljudima i prisilnu prostituciju.

Izbore održane 5. listopada na kojima su, kako navodi Human Rights Wathch, i za parlamente i za tri člana Predsjedništva BiH pobijedili nacionalisti ocjenjuje se uspješnima, ponajprije jer je njihovu provedbu organiziralo stalno domaće Izborno povjerenstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara