Hussein upozorio Iračane da se paze stranih boraca

BIVŠI irački predsjednik Saddam Hussein upozorio je u dokumentu svoje pristaše da budu na oprezu s udruživanjem snaga s arapskim borcima koji dolaze u Irak da se bore protiv Amerikanaca, piše u srijedu The New York Times.

NYT piše, pozivajući se na dužnosnike američke vlade, da je dokument zapravo zapovijed vođama iračkog otpora napisana nakon što je Hussein izgubio vlast u kojoj savjetuje da se ne približavaju previše borcima islamskog džihada i drugim Arapima koji dolaze u okupirani Irak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je već drugi dokaz koji stavlja u pitanje tvrdnje vlade američkog predsjednika Georgea W. Busha o uskoj suradnji režima Saddama Husseina i terorista al Qaede što je bio jedan od razloga za napad na Irak. U drugom slučaju CIA je već od uhićenih najvažnijih pripadnika al Qaede dobila informacije da je prije američkog napada na Irak Osama bin Laden odbio nagovor svojih pomoćnika da radi zajednički s Husseinom.

Američki dužnosnici kažu da je Hussein vjerovao kako strani Arapi koji vode sveti rat protiv Zapada imaju drugačije ciljeve od pripadnika stranke Baas koji se žele vratiti na vlast u Iraku, zbog čega je upozoravao da ne postanu previše veliki saveznici s džihadistima, piše NYT.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara