Hvar: završen Festival radio drame "Prix Marulić"

U crkvi Svetoga Marka u Hvaru dodjelom nagrada i svečanim programom završen je večeras 8. međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame "Prix Marulić" 2004., održan u organizaciji dramskog programa Hrvatskog radija, u suradnji s Europskom radiodifuznom unijom (EBU).

Dodjeljeno je ukupno šest nagrada, po tri u kategorijama igrane i dokumentarne radio drame.

Međunarodni ocjenjivački sud pod predsjedanjem Johna Theocharisa iz Velike Britanije i Christiana Calona iz Kanade, koji su i uručili priznanja, prvu nagradu za igranu dramu, Grand Prix Marulić, dodjelio je drami "Veseli momak Germand", Danskog radija, a u kategoriji dokumentarne drame australskom radiju ABC za dramu "U studiju sanjajući".

Prix Marulić, drugu nagradu, za igranu dramu dobila je BBC-jeva drama "Jezik cvijeća", a treću African Media Production sa sjedištem u Nizozemskoj za dramu "Ne treba okrivljavati bogove" (Kralj Edip).

Druga nagrada za dokumentarnu dramu, pripala je drami "Jezik to ne može izraziti - Sufijski put", Radio Berlin Brandenburga, a treća finskom radiju YLE za dramu "Klasik je bijeli zec iz mađioničareva šešira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nagrađenima za najbolje drame pripale su skulpture "Svjetionik radiootoka" i diplome, a dvama dobitnicima prvih nagrada, Grand Prixa Marulić, i novčani dobitak od četiri tisuće eura.

Žiri je, kako je kazao direktor festivala Ljubo Pauzin, imao težak zadatak iz golemog broja izvrsnih, kvalitetnih radio drama izabrati najbolje, jer pristigle su trideset i tri drame, od 27 produkcijskih kompanija iz 22 zemlje. No, naglasio je, puno je važnije što je na Festival stigao još veći broj odličnih radio drama koje je, bez obzira na jezične barijere, bio užitak slušati, što je i odlična pozivnica svima i sudionicima i slušateljima za iduću godinu.

Festival radio drame "Prix Marulić" osobit je po slušanju u autentičnim starim hvarskim prostorima - franjevačkom samostanu, ljetnikovcu Hanibala Lucića, Hvarskom kazalištu, utvrdi Fortica i crkvi sv. Marka. Posvećen je radiodramskim izvedbama tekstova iz svjetske književne baštine, propituje i uspoređuje različite načine i pristupe u predstavljanju starih književnih tekstova suvremenome slušatelju, zbog čega se i održava pod motom "Starim tekstovima u pohode". Od samog je početka, 1997. godine, otvoren raznolikim radijskim umjetničkim žanrovima - od radiodrame u klasičnom smislu, to jest prilagodbama staroga dramskog teksta, crkvenog prikazanja, spjeva, epa, romana itd., do dokumentarističkih i istraživačkih projekata.

Ove je godine priređena i izložba "Svjetionici radiootoka", na koju su se odazvali Ivica Šiško, Dubravka Babić, Vlado Jakelić, Dalibor Jelavić, Ines Krasić, Krešimir Bauer, Zvonimir Lončarić... Ta je izložba bila posebno iznenađenje jer je njome zapravo predstavljen novi oblik nagrade "Prix Marulić" za pobjednike Festivala - skulpture, umjetnički oslikani svjetionici.

(Hina) xdstr yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara