HVIDRA: prosvjedi i blokade u rijeci, karlovcu, sinju i Bjelovaru

U riječkom prosvjedu protiv presude Mirku Norcu i ostalima iz tzv. gospićke skupine, donesene na Županijskom sudu u Rijeci, danas je sudjelovalo stotinjak osoba.

Prosvjednici, u organizaciji udruga proizašlih iz Domovinskog rata, blokirali su u 12 sati Adamićevu ulicu u središtu grada. Pripadnici specijalne policije u 12,30 sati, nakon nekoliko upozorenja prosvjednicima da se maknu s prometnice, započeli su s deblokadom. Nakon naguravanja u kojem nije bilo ozbiljnijih fizičkih sukoba, specijalni policajci, njih četrdesetak, deblokirali su prometnicu.

Prosvjednici su se zatim praćeni kordonom specijalne policije uputili ulicama Rijeke. Dolaskom pred zgradu Županijskog suda i Okružnog zatvora nakratko su izvikivali ime Mirka Norca i parole podrške osuđenima te su nastavili s prosvjednim maršem. Nakon nekoliko krugova ulicama grada, koji su protekli u miru i uglavnom u tišini, prosvjednici su se razišli u 14,30 sati.

Tijekom blokade Adamićeve ulice pripadnici policije preusmjeravali su promet na druge ulice te nije bilo značajnijih zagušenja prometa u središtu grada.

Na javno okupljanje članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje je bilo organizirano danas ispred zgrade Županijskoga suda u Karlovcu, odazvalo se oko pedeset branitelja, skup je trajao 45 minuta i nije bilo incidenata, priopćeno je iz Policijske uprave karlovačke.

Petar Banić, predsjednik karlovačke Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kaže da je glavna poruka skupa bila da su "osuđeni generali heroji, a ne zločinci", te zahtijevaju aboliciju za sve hrvatske branitelje, protiv kojih se vode postupci za ratne zločine.

Na državnoj cesti D1 u središtu Sinja 30-ak prosvjednika i dalje blokira tu prometnicu. Policija stoji sa strane, ali ne intervenira. Očekuje se da će u 16 sati prosvjed, kako je i najavljeno, biti završen.

Prosvjed na državnoj cesti Sinj-Trilj na mostu u središtu Trilja završen je u 14 sati. I tu je blokada prometnice prošla bez incidenata i intervencije policije.

Na mirnome prosvjedu u organizaciji Zajednica udruga HVIDR-e Bjelovarsko-bilogorske županije okupilo se 30-tak prosvjednika. Po riječima predsjednika Zajednice Mladena Marinkovića, ta se zajednica dogovorila s osatlim zajednicama udruga iz sjeverozapadne Hrvatske da će mirno prosvjedovati jer ne žele blokirati prometnice i time otežavati stanje u gospodarstvu. Prosvjednici nisu željeli komentirati blokiranje prometnica u pojedinim dijelovima Hrvatske.

(Hina) dsil,bper dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara