HŽ će početkom idućeg tjedna potpisati niz velikih značajnih ugovora

POČETKOM idućeg tjedna Hrvatske željeznice (HŽ) potpisat će ugovor o nabavci osam nagibnih vlakova te nekoliko ugovora s domaćim tvrtkama o nabavci novih i obnovi starih teretnih vagona, čime se ostvaruje dio ambicioznog projekta modernizacije HŽa u koji će se u razdoblju od četiri godine uložiti 15,3 milijarde kuna.

Tako će u ponedjeljak čelni ljudi HŽ-a potpisati tri ugovora. Dva ugovora vrijedna 36 milijuna kuna o popravku i rekonstrukciji 100 teretnih i isporuci 320 novih teretnih vagona bit će potpisan s holdingom Đuro Đaković, dok će ugovor o isporuci okretnih postolja za tih 320 vagona biti potpisan s tvrtkom TŽV Gredelj.

Isti dan, HŽ-u će biti predan i novoizgrađeni klimatizirani putnički vagon prvog razreda bez odjeljaka serije At. Riječ je o prvom vagonu iz ugovorenog posla s Gredeljom, vrijednog 286 milijuna kuna, u sklopu kojeg je ugovoreno da Gredelj HŽ-u isporuči 12 modernih novih vagona otvorenog tipa prvog razreda bez odjeljaka i 26 novih vagona drugog razreda s odjeljcima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HŽ u svom petogodišnjem planu namjerava nabaviti 1497 novih vagona i rekonstruirati 255 postojećih, za što procjenjuju da će uložiti 940 milijuna kuna.

U utorak će pak biti potpisan ugovor s tvrtkom Bombardier Transportation i Westdeutsche Landes bankom o financiranju i nabavi osam modernih novih dvodijelnih dizel motornih nagibnih vlakova. Vrijednost ugovora je 32,35 milijuna eura. Kako je često najavljivano iz HŽ-a, kada se ti vlakovi uvedu u promet od sredine lipnja iduće godine, putovanje između Zagreba i Splita trebalo bi trajati manje do pet sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara