HŽ najavio modernizaciju ličke pruge u dužini od sto kilometara

Hrvatske željeznice najavile su danas da će u sklopu plana razvoja HŽa lička pruga u sljedećih pet godina biti cjelovito rekonstruirana na dužini od 100 kilometara.

"HŽ planira i izmještanje pruge na mjestima gdje to zahtijeva trasa nove autoceste, a izgradit će se novi željeznički kolodvori u Gospiću i Lovincu koji su uništeni u vrijeme srpske okupacije", rekao je predsjednik Uprave HŽ-a Marijan Drempetić koji je predstavio plan razvoja HŽ-a čelnicima Ličko-senjske županije.

Drempetić je rekao kako će se uvođenjem tzv. nagibnih vlakova, koji će moći razvijati brzinu od 160 kilometara na sat, vrijeme putovanja između Zagreba i Splita smanjiti sa sedam i pol na četiri i pol sata. "Na taj način Hrvatske željeznice pružit će konkurentnu uslugu u putničkom i teretnom prometu pri čemu se planira povećanje prijevoza putnika od 5,5 posto, tereta od devet posto godišnje i prihoda od deset posto", kazao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ličko-senjski župan Milan Jurković podržao je takav plan razvoja jer će se njime, uz autocestu, "stvoriti uvjete za pokretanje novih poduzetničkih projekata u Ličko-senjskoj županiji i pridonijeti njezinu ukupnom boljitku".

(Hina) kprp ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara