HŽ povlači nagibne vlakove

HŽ povlači nagibne vlakove

SLJEDEĆEG tjedna HŽ će iz prometa povući nagibne vlakove koji voze na relaciji Zagreb – Split, javlja Večernji list. Razlog takvoj odluci je podvrgavanje vlakova ultrazvučnom snimanju zbog pukotine na vlaku iz iste serije u Njemačkoj.

Kako piše "Večernji", Njemačke željeznice u srijedu su povukle 192 nagibna vlaka serije VT 612 zbog pukotine na osovini jednog vlaka. Vlakovi iste serije voze u Hrvatskoj na relaciji Zagreb – Split, pa u HŽ-u su na zahtjev ministra Kalmete odlučili povući svih osam garnitura tih vlakova kako bi bili pregledani.

"Iako direktor Mlinarić smatra da drastične mjere nisu potrebne, na moj zahtjev idući tjedan povlačimo sve nagibne vlakove iz prometa, a ultrazvučno snimanje najvjerojatnije će obaviti tvrtka "Gredelj". Ništa ne želimo prepustiti slučaju. Sigurnost putnika bitnija je od mogućih troškova." – izjavio je Kalmeta za novinare Večernjeg lista, pa dodao kako će troškove nastale prekidom prometa i remontom platiti dobavljač vlakova, njemačko-kanadska tvrtka "Bombardier Transportation".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Josip Mlinarić, direktor HŽ-a, izjavio je kako će ultrazvučno snimanje biti obavljeno sljedeći tjedan, ali i da ne zna hoće li taj posao moći odraditi tvrtka "Gredelj".

"Sve ćemo obaviti onako kako je rekao ministar Kalmeta, no siguran sam da nema pukotina na osovinama. Obavili smo sva mjerenja i sve je bilo u redu. Osim toga, naše pruge ne dopuštaju brzine kakve su normalne u Njemačkoj, pa ni opterećenje na osovini nije tako snažno." – kazao je Mlinarić.

Večernji list dodaje kako su prije intervencije ministra Kalmete u HŽ-u odbijali svaku pomisao na prekid prometa, tvrdeći da su vlakovi još uvijek pod garancijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara