HZJZ: U Hrvatskoj nema zaraženih od atipične upale pluća ni razloga za paniku

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je danas da u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj sumnje na zarazu smrtonosnom atipičnom upalom pluća, a po podacima kojima Zavod raspolaže o načinu širenju toga sindroma u svijetu nema razloga za paniku.

"Nezgodno je što se teški akutni respiratorni sindrom (SARS) pojavio usred epidemije gripe, pa moramo pojasniti ljudima da simptomi teške gripe ne znače da je riječ o SARS-u", kazala je na konferenciji za novinare voditeljica odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero-Margan.

Napomenula je da opravdana sumnja na SARS postoji samo kod bolesnika koji su nedavno boravili u nekoj od država gdje su zabilježeni slučajevi te bolesti, a to su uglavnom zemlje jugoistočne Azije.

Komentirajući slučaj navodno zaražene žene u Sloveniji, Gjenero-Margan je istaknula da je pacijentica duže vrijeme boravila u Vijetnamu, njezin je slučaj izoliran, a danas joj se stanje poboljšalo.

"Od Svjetske zdravstvene organizacije dosad nismo dobili dovoljno podataka o toj bolesti, no prema onome što znamo možemo zaključiti da se zaraza širila pri bliskom kontaktu s oboljelim osobama, prilikom kućne ili bolničke njege, a ne slučajnim kontaktom", napomenula je Margan.

Ministarstvo zdravstva nije uputilo službenu preporuku o ograničenju putovanja hrvatskih građana u države jugoistočne Azije, no po mišljenju pomoćnika ministra zdravstva Ive Afrića bilo bi bolje da građani do daljnjega odgode putovanja u te zemlje radi smanjenja rizika od zaraze.

"Granične sanitarne inspekcije i dalje obavljaju nadzor putnika u zračnim lukama koji dolaze iz država u kojima se bolest pojavila, a u slučaju otkrivanja bolesnika sa simptomima SARS-a za njih je organiziran prihvat u zaraznim bolničkim odjelima", rekao je Afrić.

Bolnicama će danas biti odaslana uputstva radi ranog prepoznavanja simptoma bolesti i postupanja u eventualnim slučajevima zaraze, a preventivni stožer svaki dan će izvještavati javnost o praćenju epidemije.

U svijetu je dosad zabilježeno 170 slučajeva sumnje na akutni dišni sindrom, a devet je osoba umrlo.

Bolest počinje visokom temperaturom, iznad 38 stupnjeva, kašljem, nedostatkom zraka i izuzetno otežanim disanjem.

Uzrok bolesti još uvijek nije poznat, a malo je vjerojatno da se radi o mutiranom virusu gripe, kao što neki nagađaju, kaže Ira Gjenero-Margan.

"Čak i da je riječ o podtipu virusa gripe, prema dosadašnjim pokazateljima vidi se da on nema veliki epidemiološki potencijal", ističe.

Gjenero-Margan dodaje da su dosad umrli pacijenti bili uglavnom vrlo stare osobe, kod kojih kao otežavajući okolnost treba uzeti postojanje kroničnih bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara