HZMO: 18. prosinca stupa na snagu zakon o izmjenama i dopunama zakona o mirovinskom osiguranju

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) danas je izvijestio da 18. prosinca stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju (osmog dana od dana objave u ´Narodnim novinama´, br. 147/2002., od 10. prosinca 2002.).

Tim Zakonom, uz ostalog, mijenja se način određivanja visine prijevremene starosne mirovine. Također, mijenja se i način određivanja najniže mirovine za sve one koji imaju više od 30 godina mirovinskog staža, priopćeno je iz HZMO-a.

To konkretno znači da će svim onim osiguranicima koji u prijevremenu starosnu mirovinu stupe 18. prosinca i kasnije, umanjenje za svaki kalendarski mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prije navršenih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu, biti 0,34 posto, a na kao do sada 0,3 posto.

Dakle, prijevremena starosna mirovina će im biti manja za 0,04 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu od onih korisnika koji su ostvarili mirovinu prema dosadašnjim propisima.

Također, prema izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, najniža mirovina određivat će se (od 18. prosinca 2002.) za svaku godinu mirovinskog staža do 30 godina mirovinskog staža u visini od 0,825 posto, a za svaku godinu staža koja prelazi 30 godina mirovinskog staža u visini 0,4125 posto od prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u 1998. godini, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku.

Do sada je taj postotak bio identičan za sve i iznosio je 0,825 posto.

Dakle, s obzirom da su kod određivanja prijevremene starosne mirovine, kao i kod dijela najnižih mirovina, odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju restriktivnije i nepovoljnije za osiguranika od dosadašnjih odredaba zakona o mirovinskom osiguranju, svima onima koji žele ostvariti pravo na mirovinu po dosadašnjim propisima, radni odnos (osiguranje) mora prestati najkasnije 16. prosinca 12. 2002., odnosno dan s kojim osiguranik zahtijeva ostvarivanje prava na mirovinu mora biti najkasnije 17. prosinca 2002.

Pritom, datum podnošenja zahtjeva za mirovinu nije bitan (zahtjev se može podnijeti nadležnoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i nakon 17. prosinca 2002., ali u zahtjevu mora stajati da se u mirovinu želi ići s 17. prosince 2002., a uz zahtjev priložiti i odluku o sporazumu prestanka radnog odnosa najkasnije s danom 16. prosincem 2002.

Svi oni koji žele dobiti dodatne informacije mogu se javiti nadležnim Područnim službama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te na otvoreni besplatni telefon HZMO-a 0800 63 63 63, koji će u tjednu od 16. prosinca do 20. prosinca 2002. raditi od 9 do 18 sati.

HZMO posebno naglašava da za dosadašnje korisnike prijevremene starosne mirovine, odnosno najniže mirovine, nema nikakvih promjena, odnosno ove zakonske promjene se ne primjenjuju na njih, stoji u priopćenju HZMO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara