HZMO najavljuje promjenu načina izračuna životnih troškova za umirovljenike

POTAKNUT zahtjevima umirovljeničkih udruga, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) uskoro će pokrenuti proceduru za promjenu načina izračuna životnih troškova za umirovljenike, potvrdio je HZMO.

HZMO priprema dopis u kojem će Državnom zavodu za statistiku predložiti promjenu metodologije izračuna umirovljeničkih troškova života kako bi se prilikom usklađivanja mirovina utvrdili i realnije iskazali njihovi stvarni troškovi.

HZMO drži da bi u taj izračun trebali ući troškovi prehrane, stanovanja i liječenja, na što uglavnom odlaze primanja većine umirovljenika.

Stoga bi mirovine prilikom usklađivanja, koje se obavlja dva puta godišnje, rasle nešto više nego dosad, iako bi se i dalje primjenjivala zakonska odredba o usklađivanju s polovicom zbroja rasta troškova života i plaća u prethodnih šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal podsjeća da su u drugoj polovici 2002. značajno porasle cijene komunalnih usluga, a istodobno je Državni zavod za statistiku iskazao pad troškova života za 0,2 posto.

"Očito elementi koji se uzimaju pri izračunu troškova života ne pokazuju pravo stanje stvari", kaže Nahtigal.

Vladimir Lokmer, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske koja je inicirala izračun tzv. umirovljeničke potrošačke košarice, ističe kako Matica ne odustaje od zahtjeva da se rast mirovina veže isključivo za porast plaća.

"Umirovljenici s prosječno 1.700 kuna mirovine svaki rast cijena moraju platiti odmah, a to im se djelomično vraća tek prilikom usklađivanja mirovina početkom i polovicom godine", napominje Lokmer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara