HZZ: U listopadu nezaposlenost porasla za 1,6 posto

KRAJEM listopada u Hrvatskoj je evidentirano 312.313 nezaposlenih ili 1,6 posto više nego u rujnu, odnosno 62.655 osoba ili 16,7 posto manje nego u listopadu prošle godine, izvijestio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Blagi porast nezaposlenosti u listopadu uglavnom je rezultat povratka sezonskih radnika iz ugostiteljstva na burzu rada, ali i iz drugih djelatnosti sezonskoga karaktera, poput trgovine, prometa i usluga, što je uobičajeno u ovom dijelu godine, istaknula je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković Pozaić.

Porast nezaposlenosti zabilježen je u 16 županija, a najveći je u priobalnim županijama, Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Zapošljavanje je najveće u velikim gradovima poput Zagreba i Varaždina.

U listopadu je u HZZ-u bilo evidentirano 27.336 novoprijavljenih osoba, od čega je 60,7 posto došlo nakon prekida radnog odnosa, 25,9 posto iz neaktivnosti, odnosno netraženja posla, a 11,7 posto prijavilo se nakon školovanja.

Od onih koji su postali nezaposleni zbog prekida radnog odnosa čak 64 posto odnosi se na osobe kojima je prekinut ugovor na određeno vrijeme, preko kojih se najčešće zapošljava u turističkoj sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 22.433 osoba koje su u listopadu otišle s evidencije Zavoda, 48 posto se zaposlilo, 33,4 posto je izbrisano zbog neredovitog javljanja ili odjave s evidencije, a 7,6 posto zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Prvi put nakon više mjeseci barometar zapošljavanja je negativan, što znači da je bilo više zatvorenih od novootvorenih radnih mjesta.

Crnković Pozaić osvrnula se i na programe za poticanje zapošljavanja (Cards programi), koje financira Europska unija s ukupno 6,4 milijuna eura, a primjenjuju se od 2002. do 2004. godine.

Tim programima restrukturirat će se tržište rada, decentralizirati Zavod za zapošljavanje i razviti lokalna partnerstva za zapošljavanja.

Osvrnuvši se na predizborna obećanja stranaka Crnković-Pozaić istaknula je da će buduće otvaranje radnih mjesta najviše ovisiti o gospodarskom razvoju.

Najavila je za slijedeću konferenciju za novinare objavu neovisnog istraživanja koliko je na pad nezaposlenosti proteklih godina utjecala promjena definicije nezaposlenosti, a koliko otvaranje novih radnih mjesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara