HZZO: Plaćanje lijekova kasni zbog lanjskih dugova

POMOĆNIK direktora za ekonomska pitanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Marijan Kovačić izjavio je danas da uzrok kašnjenju plaćanja lijekova na recept ljekarnama nisu tekući troškovi već zaostali dugovi iz 2003. godine u iznosu od milijarde kuna.

"HZZO će na temelju rezultata potrošnje lijekova u prvih devet mjeseci te rezultata mjera štednje koje se provode, nastojati krajem godine preusmjeriti dio novca u korist ljekarni", rekao je Kovačić Hini.

Podsjetio je kako je prema financijskom planu u ovoj godini za lijekove na recept osigurano u proračunu dvije milijarde kuna, koji bi trebali biti dovoljni ako pregovori o sniženju cijena i štednja u sustavu zdravstva poluče rezultate.

Kovačić ističe da rast potrošnje ipak pada jer je u lipnju iznosio 16 posto, u srpnju devet, a u kolovozu šest posto. Za pokriće troškova za lijekove na recept u kolovozu HZZO će trebati 180 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga ljekarnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca upozorila je danas da HZZO ponovno kasni s plaćanjem računa za lijekove koji se izdaju na recept tako da trenutno duguje ljekarnama 700 milijuna kuna preko ugovorenog roka plaćanja od 120 dana.

Trenutno HZZO plaća lijekove izdane na recept u roku dužem od 220 dana, a zbog kašnjenja dolazi u pitanje redovna opskrba lijekovima, ističe Udruga ljekarnika.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara