HZZO: Više recepata i uputnica za pacijente

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) odlučilo je povećati broj recepata i uputnica koje liječnici primarne zdravstvene zaštite godišnje mogu propisivati svojim pacijentima, pa će tako moći prepisati osam recepata umjesto dosadašnjih pet, te tri uputnice za specijalističke preglede umjesto dvije, rečeno je na konferenciji za novinare u HZZO-u.

Predsjednik Upravnog vijeća Stjepan Bačić rekao je kako je praksa pokazala da se i dosad trošilo osam recepata po pacijentu godišnje. Kako bi se spriječilo preveliko trošenje lijekova liječnici će moći propisati jednu kutiju lijeka po receptu te, ako je preporuku za lijek dao liječnik specijalist, njegovo ime naznačiti na poleđini recepta.

Na veliku potrošnju lijekova, koja je u prva tri mjeseca nadmašila 500 milijuna kuna i predstavlja veliki problem hrvatskog zdravstva, trebalo bi ubuduće utjecati i praćenje potrošnje lijekova po svakom liječničkom timu.

Upravno vijeće HZZO-a odlučilo je da će od travnja liječnicima primarne zaštite prilikom ugovaranja djelatnosti priznati sve osiguranike koji su kod njih prijavljeni, s tim da maksimalni broj osiguranika ne prelazi 50 posto iznad propisanog standarda. Dosad je liječnik mogao imati 20 posto osiguranika iznad standarda.

Tako će liječnik opće prakse moći imati do 2.250 osiguranika, stomatolog do 3.300, ginekolog do 9.000 osiguranika, a pedijatar do 1.500 osiguranika. Donji standard za sklapanje ugovora ostaje isti i iznosi pola propisanog broja osiguranika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnica direktora Zavoda za medicinske poslove Veronika Laušin istaknula je kako će liječnici i laboratoriji za dijagnostiku za obavljanje preventivnih pregleda osoba starijih od 45 godina godišnje zaraditi između 12.000 kuna i 14.000 kuna više, a novost je i da će HZZO od travnja podmirivati troškove poroda u kadi.

Upravno vijeće donijelo je i odluku o iznosima bolničkih proračuna za 2004. godinu koji su veći za kliničke bolnice prosječno 11 posto, za opće bolnice 9 posto i specijalne 12 posto, što na godišnjoj razini iznosi 290 milijuna kuna.

Do novih se proračuna došlo na temelju iznosa prosječnih proračuna svake bolnice u prošloj godini, koji su zatim uvećani za određene postotke. Proračunima je obuhvaćeno i povećanje plaća u zdravstvu od 4,3 posto.

Bačić je ocijenio da će novi proračuni moći ove godine zadovoljiti sve potrebe bolnica, a u novim će ugovorima odgovornost za poslovanje bolnica i probijanje proračuna biti proširena, uz ravnatelje, na šefove klinika i odjela te Stručna vijeća bolnica.

Na upit zašto su najviše porasli proračuni bolnica koje nisu potrošile ni prošlogodišnji proračun, poput vukovarske koja je dobila 24 posto više i gospićke koja je dobila 15 posto više, Bačić je odgovorio da je to politička odluka jer te bolnice moraju opstati. Vukovarska bolnica, rekao je, ima posebno značenje za hrvatski narod, a očekuje se i da će se taj kraj popuniti stanovništvom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara