I Barcelona prognala burke i nikabe

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP


GRADSKE vlasti Barcelone objavile su zabranu nošenja burki i nikaba, tradicionalne ženske muslimanske odjeće koja prekriva glavu i lice i otežava identifikaciju osobe, na javnim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako prenosi britanski BBC, Barcelona je, uz katalonske gradove Lleida i El Vendrell, prvi veći španjolski grad koji je donio sličnu odluku o zabrani burki i nikaba. Burka je najkonzervativniji oblik nošnje koji posve prekriva tijelo i glavu, a žena koja je nosi svijet promatra kroz mali prorez za oči prekriven koprenom, dok osoba koja nosi nikab ima posve prekrivenu glavu i lice, a oči su slobodne i vidljive.

Gradsko vijeće Barcelone objavilo je kako na javnim prostorima neće dozvoliti nošenje burke, nikaba niti bilo koje druge odjeće koja onemogućava identifikaciju osobe. zabrana se, kako je precizirano u priopćenju, odnosi na ulice i trgove, gradske institucije i urede, trgovine, tržnice i knjižnice, ali ne i na ulice.

Gradske su vlasti pritom objavile i kako spomenutu zabranu ne treba ni na koji način protumačiti kao ograničavanje vjerskih sloboda, već isključivo kao mjeru zaštite građana, jer se isti propis, kako je rečeno, odnosi i na osobe koje nose bilo kakva prekrivala za oči, motorističke kacige ili maske. Novi propis stupa na snagu nakon ljeta, a slične su zabrane najavili i još neki gradovi u Španjolskoj.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara