I Bush je volio Sahafa

I Bush je volio Sahafa

ČAK JE i američki predsjednik George W. Bush u četvrtak navečer, u vrijeme kada je postalo evidentno da je s iračkim režimom Sadama Huseina zauvijek svršeno, priznao da su ga javni nastupi bivšeg iračkog ministra informiranja Mohameda Saida al-Sahafa prikovali za televizijski ekran.

"Bio je izvrstan. Čista klasika", kazao je Bush u razgovoru za američku televiziju NBC. "Mnogo televizijskih zapisa iz Iraka sam vidio naknadno, ali kada je Sahaf bio u pitanju, prekidali smo sastanke da bi gledali", priznao je Bush.

Sahaf je svojim osebujnim stilom stekao čitavo mnoštvo obožavatelja iz cijeloga svijeta. Na Interentu su se mogle kupiti majice s njegovim likom, a stranica otvorena njemu u čast srušila se pod pritiskom 4000 ulazaka po sekundi.

Posebno mu je upečatljiv bio jedan od posljednjih javnih nastupa, kada je okupio novinare ispred bagdadskog hotela Palestina i odlučnim glasom najavio da se Amerikancima bliži kraj. U tom trenutku američki su tenkovi bili 400 metara iza njegovih leđa.

Postoje ozbiljne indicije da je bivši irački predsjednik Saddam Hussein mrtav ili teško ranjen, ali Sjedinjene Države nemaju konačnih dokaza o njegovoj sudbini, rekao je Bush u razgovoru za NBC navečer.

Američki predsjednik je priznao da je bio zabrinut kako će proteći prvi zračni udar na kompleks u kojem se prema dojavi nalazio Sadam Husein. Prema njegovim riječima, agent na terenu je procijenio da je taj napad bio uspješan. Bush ipak kaže da je sudbina Saddama Husseina i dalje neizvjesna, ali "ukoliko nije ubijen u prvom napadu onda je ozbiljno ranjen".

Sastanak u Bijeloj kući na kojem je naredio zapovjedniku operacija u Iraku generalu Tommyju Franksu da započne rat, Bush je nazvao "emotivnim trenutkom". "Nakon toga sam izašao vani i šetao okolo kako bih udahnuo zraka i pribrao misli", rekao je američki predsjednik.

Bush je priznao da je otpor Iračana američkim snagama u južnom dijelu zemlje u prvom tjednu rata bio žešći nego što je očekivao. "Mnogi su mislili da samo trebamo pokazati nešto sile i Iračani će pasti", rekao je Bush. "A pokazalo se da su ti borci bili mnogo žešći nego što smo mislili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki je predsjednik izrazio uvjerenje da će Amerikanci konačno ipak naći iračko kemijsko i biološko oružje. "Doznajemo više ispitujući ili razgovarajući s iračkim znanstvenicima i ljudima iz iračkih struktura", rekao je Bush u interviewu za televiziju NBC News.

Američki se predsjednik osvrnuo i na protivljenje napadu na Irak. Izrazio je sumnju da će ga francuski kolega Jacques Chirac uskoro posjetiti na njegovu teksaškom ranču.

Bush je izrazio bojazan da će nesporazum stvoren uoči rata oslabiti NATO. "Valjda će se napetosti smanjiti, i Francuzi neće rabiti svoju poziciju u Europi da stvore savez protiv Sjedinjenih Država, ili Britanije, ili bilo koje od novih zemalja, novih demokracija u Europi", rekao je Bush.

Američki je predsjednik rekao da tek treba u cijelosti oblikovati "Bushovu doktrinu" i domisliti kako će američka pobjeda u Iraku utjecati na njegovo obećanje da će se na globalnoj razini pozabaviti oružjem za masovno uništavanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara