I dan nakon nesreće zaustavljen željeznički promet u Belgiji

I dan nakon nesreće zaustavljen željeznički promet u Belgiji

Tekst: J.D.
Foto: AFP


USLUGE željezničkog prometa linije Eurostar između Belgije i Velike Britanije i danas su prekinute nakon jučerašnje teške nesreće u kojoj je poginulo najmanje 18 ljudi, a ozlijeđeno najmanje 150.

Eurostar je otkazao sve svoje vlakove koji voze u i iz glavnog belgijskog grada Bruxellesa, a zastoji su na linijama iz Lillea. Francuska kompanija Thalys objavila je da su njihove linije u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj također pogođene.

Otkazan promet

"Savjetujemo da otkažete ili odgodite svoj put u Bruxelles ukoliko to nije velika potreba. Moći ćete zamijeniti svoje karte, ili dobiti povrat novca", stoji na web stranici Eurostara. Eurostarovi vlakovi za Pariz i dalje voze.

Eurostarovi vlakovi iz Lillea obično voze u Bruxelles, a kompanija je rekla kako putnike između dva grada vozi minibus "vrlo ograničenog kapaciteta". Naveli su i alternativne željezničke putove.

Belgijske vlasti započele su istragu oko jučerašnjeg teškog sudara dva putnička vlaka, koji se dogodio nedaleko od Bruxellesa. Do nesreće je došlo kada su se u gradu Halleu u blizini Bruxellesa na stanici Buizingen sudarila dva vlaka. Jedan je prometovao iz Leuvena u Braine-le-Comte, a drugi iz Quievraina u Liege. Sudar se dogodio za vrijeme jutarnje gužve, oko 8.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Strojovođa nije stao na crveno?

Guverner provincije u kojoj se dogodila nesreća rekao je da je vjerojatan uzrok sudara to što jedan vlak nije stao na stop-svjetlo, ali još uvijek nema službene potvrde. Teško je ozlijeđeno 55 ljudi, a dodatnih 89 doživjelo je manje ozljede.

Vlakovi se s pruge vjerojatno neće maknuti još dva ili tri dana, rekli su u belgijskom državnom odvjetništvu.

Sudar je bio tako glasan, da su svjedoci mislili da je eksplodirala bomba. Tri vagona su ispala s tračnica, a većina žrtava bila je u prednjim vagonima. Tijekom noći nastavila se potraga za stradalima, ali tama je taj posao otežala.

Jedan od svjedoka opisao je grozomornu scenu u kojemu je vidio osobu bez nogu, a diljem mjesta nesreće moglo se vidjeti dijelove tijela. "To je bila noćna mora", rekao je belgijskoj televiziji drugi svjedok.

Kosor izrazila sućut belgijskom premijeru

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je sućut belgijskom premijeru Yvesu Letermeu u povodu tragične nesreće.

"Poštovani gospodine Leterme, sa žaljenjem sam primila vijesti o teškoj nesreći vlakova u Bruxellesu koja je izazvala gubitak mnogih ljudskih života. U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, Vama, obiteljima i prijateljima stradalih upućujem izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja, a ozlijeđenima želim uspješan oporavak."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara