I HNS primao pozajmice: Tajnik Ferenčak stranci posudio pola milijuna kuna

I HNS primao pozajmice: Tajnik Ferenčak stranci posudio pola milijuna kuna

Foto: Borna Filic/PIXSELL, 123rf

POLITIČKE stranke u Hrvatskoj ne vole objavljivati podatke o vlastitim financijama. Uglavnom javnost saznaje tek osnovne podatke na čiju objavu su primorani zbog zakonskih odredbi.

Način financiranja političkih stranaka ponovno je došao u središte pozornosti nakon što je otkriveno da je HDZ posljednjih godina uzimao pozajmice od privatnih poduzeća.

No zanimljivih financijskih aranžmana ima i u drugim strankama, pa je tako Hrvatska narodna stranka dobila pozajmicu od svog glavnog tajnika Srećka Ferenčaka.

Iako Hrvatska narodna stranka na upite medija nije željela otkriti tko ih financira, nalaz Državnog ureda za reviziju otkriva da im je Ferenčak tijekom 2014. godine beskamatno posudio pola milijuna kuna. Rok povrata bio je 11 mjeseci a zajam je vraćan u više navrata tokom 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ferenčak osuđen zbog malverzacija s zemljištem

Srećko Ferenčak je široj javnosti osim po političkom angažmanu, poznat i po aferi "Nanbudo".

Ferenčak je zajedno s Petrom Turkovićem 2014. godine nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora zbog optužbe da su ilegalno stekli svaki po dva milijuna kuna.

Ferenčak i Turković osuđeni su zbog preprodaje zemljišta u Zagrebu. Naime, njih dvojica posudili su 1996. godine Hrvatskom nanbudo institutu - na čijem čelu je bio Turković - svaki po 520.000 kuna, a tim novcem je Institut od Grada Zagreba otkupio pet tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta.

Zemljište je Nanbudo institut dobio po povoljnoj cijeni, uz uvjet da se na tom zemljištu može graditi isključivo Centar za dnevnu skrb osoba s invaliditetom.

No, u svibnju 2002. godine Ferenčak i Turković zemljište su preprodali Konzumu Ivice Todorića i to za čak 10,6 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara