I Hrvatska šalje humanitarnu pomoć u Mianmar

PRVI val međunarodne pomoći počeo je stizati u Mianmar. 800 tona hrane iz UN-ovog World Food Programa se raspoređuje između skoro milijun ljudi koji su ostali bez krova nad glavom.

Iz susjednog Tajlanda vojnim transportnim avionom poslana je riža, konzervirana riba i voda. Vojska Mianmara pristigle namirnice transportira helikopterima na najugroženija područja, javlja Associated Press.

Hrvatski Crveni križ prikupio 20 700 kuna

Pomoć stanovnicima Mianmara stiže i iz Hrvatske. Hrvatski je Crveni križ dosad prikupio 20 700 kuna, a Vlada je odlučila donirati 1,5 milijuna kuna humanitarne pomoći.

Crveni križ i dalje skuplja humanitarnu pomoć za unesrećene u Mianmaru, a donacije se primaju na žiroračun pod brojem 340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 16, na donatorski telefon broj 060 60 20 90 (cijena 6,82 kn s PDV-om) i internetskim donacijama na web stranici www.hck.hr.

Sav prikupljen novac hrvatski će Crveni križ proslijediti međunarodnom Crvenom križu čije ekipe dopremaju donacije u Mianmar.

Vojnici se nalaze na ulicama glavnog grada Yangona, po prvi put nakon što je ciklon Nagris poharao Mianmar, kako bi pomogli u čišćenju ruševina. Budistički svećenici i katoličke opatice također su se uključili u čišćenje porušenog drveća, koje je nekoć bilo ponos grada.

Obalna područja su još uvijek nedostupna za pomoć, zbog teških cestovnih oštećenja i poplave.

Na području Irrawaddy delte i Yangona živi gotovo četvrtina populacije Mianmara pa su u UN-u zabrinuti za nestašicu hrane, vode i skloništa unesrećenih, a strahuje se i od širenja raznih bolesti.

"Najviše se pribojavamo da bi posljedice mogle biti gore nego samo nevrijeme", rekao je Caryl Stern, voditelj Fonda za djecu Ujedinjenih naroda u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć pristiže sa svih strana

Velika Britanija najavila je pomoć od 9.8 milijuna dolara i slanje timova za hitne intervencije, koji bi pomogli ostalim međunarodnim timovima na terenu. Europska unija poslat će 3.1 milijun dolara pomoći.

U Washingtonu su najavili kako će Sjedinjene Države poslati 3 milijuna dolara pomoći unesrećenima, nakon prvobitne hitno poslane pomoći od 250.000 dolara.

Kina i Indonezija poslat će po jedan milijun dolara svaka, a Australija je najavila slanje pomoći od 3 milijuna dolara.

SAD i Francuska pozivaju vlasti Mianmara da dopuste direktnu pomoć

"Sjedinjene Države dale su inicijalni prilog pomoći, ali mi želimo napraviti više. Spremni smo poslati američku mornaricu u pomoć onima koji su izgubili svoj dom, pomoći u pronalasku nestalih te pomoći u stabilizaciji stanja", izjavio je američki predsjednik George W. Bush.

Bush je pozvao mianmarsku vojnu huntu da dozvoli pomoć američke mornarice u potrazi za poginulima i nestalima, no vojni režim Mianmara ipak nije dozvolio prisutnost američkih vojnih snaga na svom teritoriju. Mianmarska vojska, inače, konstantno optužuje SAD za pokušaje svrgavanja režima.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je kako je Francuska smanjila slanje pomoći na 309.000 dolara. Dodao je kako je Mianmar spreman prihvatiti pomoć, ali i da inzistiraju na samoraspodjeli te moći, za što tvrdi da "to nije dobar način raspoređivanja dobivene pomoći".

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara