I Jovanka željela ubiti Tita?

I Jovanka željela ubiti Tita?
SLOVENSKI umirovljeni general bojnik bivše JNA evidentirao je pedesetak pokušaja atentata na Josipa Broza Tita, te tvrdi kako je i Jovanka bila među atentatorima na Tita.

Marijan F. Kranjc kao visoki časnik JNA bio je zadužen za tajne službe, te je kao takav imao pristup mnogim dokumentima i podacima, piše Večernji list dodajući kako je Kranjc četrdeset godina prikupljao podatke koje je objavio u knjizi "Urote i atentati na Tita" u kojoj se govori o 11 urota, 53 atentata i četiri izravna pokušaja ubojstva Tita.

Kranjc kao prvi neuspjeli atentat na Tita navodi njemačku operaciju Konjički skok izvedenu u svibnju 1944. godine, poznatu kao zračni desant na Drvar.

U listopadu 1948. godine skupina ilegalnih crnogorskih časnika planirala je u Beogradu sudar tramvaja s Titovim automobilom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji je izravni atentat izveden 1950. godine kada je osobni Titov pratilac potpukovnik Branko Rudić u Tita ispalio tri hica koja su završila u Titovom neprobojnom prsluku.

Slovenska televizija, predstavljajući knjigu, javila je kako su svi počinitelji atentata i oni upleteni u atentate politički uništeni, te da ih je većina danas pokojna.

General Kranjc tvrdi i kako je Titova žena Jovanka među urotnicima s političkim ambicijama, no ona o tome šuti što Kranjc smatra potvrdom njegovih teorija.

Kranjc dodaje kako je knjigu napisao u namjeri da istina izađe na vidjelo, te da je unatoč brojnim pokušajima atentata Tito umro od bolesti 1980. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara