I njemački svećenici zlostavljali djecu

I njemački svećenici zlostavljali djecu

Tekst: I.Ka.
Foto: Ilustracija

U NJEMAČKOJ pater Klaus Mertel, direktor elitne isusovačke srednje škole Canisius Kolleg priznao je da su trojica članova njegovog reda 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća zlostavljali svoje učenike. Prema pisanju njemačkog Der Spiegela otkrilo se da je u 27 katoličkih dijeceza od 1995. nešto manje od 100 svećenika i crkveno aktivnih laika osumnjičeno za seksualno zlostavljanje dječaka i djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stefan Dartman, poglavar njemačkih isusovaca, ispričao se žrtvama zlostavljanja. Među zlostavljačima našli su se trojica patera Peter R., Bernhard E. i Wolfgang S. Najviše optužbi odnosi se na patera Petera R. koji je prema svjedočenju jedne od žrtava tjerao svoje učenike u podrum da mastrubiraju pred njim. Pater je demantirao sve optužbe, ali je drugi svećenik Wolfgang S. priznao svoje zločine. Svećenici su zlostavljali djecu u Berlinu i drugim školama i župama u Hamburgu, Schwarzwaldu, Hildesheimu, Göttingenu i Hannoveru, u koje su bili prebačeni nakon otkrivenog skandala u Canisius Kollegu.

"Desetljećima su njemački biskupi gledali na drugu stranu kada bi njihovi svećenici bili umiješani u seksualne skandale. Sada konačno pristaju otkriti svoje podatke o tome, doduše oklijevajući", stoji u članku Der Spiegela. Predsjednik njemačke konferencije, Robert Zollitsch još uvijek nije komentirao ove skandale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara