i. račan: vlada će inzistirati na jamstvu za sisačku željezaru

Premijer Ivica Račan izjavio je danas da će Vlada u procesu privatizacije sisačke Željezare inzistirati na novom ugovoru koji će poštivati pravni poredak i pravni suverenitet Hrvatske i na realnom jamstvu kojim bi se osigurali radnici Željezare.

Izrazio je nadu da bi se s ruskim partnerom (Mečeljom) oko toga ipak mogao naći zajednički jezik. Vrata ostaju otvorena za ovaj dogovor, kazao je Račan na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Najavio je da će Vlada o privatizaciji sisačke Željezare raspravljati na sutrašnjoj sjednici na kojoj će, nakon sjednice Glavnog štrajkačkog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata zauzeti i stav o štrajku liječnika.

Račan danas nije želio govoriti kakav bi mogao biti stav Vlade, već je tek kratko kazao da se Vlada neće libiti postupiti odgovorno.

Podsjetio je da je Vlada do sada, stjecajem okolnosti, ali i logikom zakona, iako dijelom i neopravdano, bila izvan dogovora o privatizaciji Željezare.

Ponovio je da Vlada nije zadovoljna potpisanim ugovorom (o prodaji Željezare ruskom Mečelju).

Ako se potpisanim ugovorom od Vlade zahtijevaju određena činjenja, jamstva i skidanje hipoteke, onda i Vlada ima pravo tražiti neke stvari kao minimum, ustvrdio je.

Istaknuo je da će Vlada inzistirati na novom ugovoru koji će poštivati pravni predak i hrvatski suverenitet.

Objasnio je da, kada ugovor sklapaju hrvatske kompanije, ruski je partner indirektno iza hrvatske off shore kompanije, treba poštivati hrvatske zakone. Tu nećemo raditi kompromis, poručio je.

Naveo je da će se inzistirati i na realnom jamstvu, financijsko održivoj garanciji kojom se osiguravaju radnici Željezare.

Vlada želi maksimalnu garanciju za radnike tražeći da ruski partner osigura pet godina punu zaposlenost, a ako to prekine, da osigura sredstva u visini šestomjesečnih plaća tim radnicima, kazao je Račan, dodajući da oni koji pokušavaju dignuti radnike protiv Vlade ´znaju što čine´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara