I Srbi pokrenuli istragu o zločinima nad njihovim bolesnim civilima u Dvoru 1995.

I Srbi pokrenuli istragu o zločinima nad njihovim bolesnim civilima u Dvoru 1995.

Foto: BT TV

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Sisku izvijestilo je javnost o tijeku kriminalističke istrage teškog ratnog zločina koji se dogodio u Dvoru 1995. godine, a o kojem je Index opširno pisao posljednjih dana.

> Danski vojnici: Hendikepirane srpske civile su likvidirali, a mi smo ih samo gledali

> Otkrivamo što sadrže povjerljivi dokumenti UN-a o likvidaciji Srba u Dvoru na Un

> Srpska propaganda: "Danci gledali kako Hrvati ubijaju bolesne Srbe"

Odjel kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke je Županijskomu državnom odvjetništvu u Sisku u izvještaju od 6. rujna 2006. godine o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva naveo kako su "nepoznate osobe ubile 1995. bračni par i desetero mentalno bolesnih osoba smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a prema dosadašnjim saznanjima, zločin su počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine tijekom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995.".

Državno odvjetništvo izvijestilo je javnost da je dosad ispitan veći broj osoba, ali da se još uvijek ne zna identitet počinitelja zločina. Također je zatražena pretraga baze podataka Haškog suda radi prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi mogla pomoći u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Srbi pokrenuli istragu

Zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas kako je i srpsko tužiteljstvo otvorilo predmet nakon saznanja o zločinu nad srpskim civilima u Dvoru na Uni, donosi B92. On je u emisiji "Kažiprst" B92 ocijenio da je presuda hrvatskim generalima u Haagu otvorila Pandorinu kutiju i potaknula ljude da govore o zločinima tijekom i nakon akcije Oluja.

Vekarić se pita zašto je je danski vojnik do sada šutio o tom zločinu te je najavio kako će nastojati doći do odgovornih.

O identitetu triju žrtava

Index je objavio podatke iz UN-ove istrage s detaljnim opisima četiri počinitelja i žrtvama ovog stravičnog zločina. Žrtava je više nego što smo ranije naveli. Ukupno deset osoba i bračni par. U podacima iz povjerljivog UN-ovog dokumenta o zločinima u Dvoru izdvojene nalazimo još dva imena za koja u svjetlu ovih saznanja možemo pretpostaviti da su smaknuti bračni par. Radi se o Slobodanu i Jasinki Vukšić, dok bi deseta bolesna osoba koja je smaknuta mogla biti Vujić Ljuba.

Za posljednje tri žrtve ne navodi se u dokumentu ni način na koje su ubijene ni položaj u kojem su pronađene, kao što je to napravljeno u slučaju izvješća o ostalim žrtvama. NIje niti navedeno jesu li pronađena njihova tijela. U podacima do kojih smo došli navodi se tek kako su njihova imena pronađena u ženskoj torbici na prvom katu u učionici škole u kojoj se dogodio pokolj. 

Podsjetimo, priču o pobijenim psihički i fizički bolesnim Srbima pokrenula je danska televizija BT koja je objavila intervju s jednim od danskih vojnika. Likvidacije su se odvijale 8. kolovoza 1995. u Dvoru na Uni, dakle odmah nakon završetka vojno-redarstvene operacije Oluja. U rano poslijepodne toga dana 12 maskiranih muškaraca došlo je do škole u kojoj su bili bolesni Srbi te ih pobila ručnim granatama i automatskim oružjem. S nekoliko metara udaljenosti gledali su ih UN-ovi vojnici iz Danske kojima je tada naređeno da ne interveniraju, već da samo promatraju incident.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara