I vinska mušica može biti senilna

DROZOFILA ili vinska mušica, pati od senilnosti kao i čovjek, pokazalo je istraživanje japanskih stručnjaka.

Sad je prvi put senilnost potvrđena kod vrste koja ne pripada sisavcima, kazao je Minoru Saitoe, direktor Instituta za neurologiju u Tokiju.

Pamćenje drozofile slabi sa starenjem. Pod utjecajem specifičnog gena amnezije, njihovo srednjoročno pamćenje nestaje za sedam do osam sati, dodao je Saitoe.

Obična vinska mušica živi četrdesetak dana, a senilnost se javlja oko dvadesetog dana života, što odgovara četrdesetim godinama u čovjeka, drže znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživači su proveli istraživanje na uzorku od 1.200 kukaca koje su po dobnim skupinama zatvarali u komore s različitim mirisima, od kojih su zatim neke izlagali laganim elektrošokovima, a neke ne.

Kada su ih nakon toga puštali iz komora, mušice koje su povezale elektrošok i miris tražile su sklonište u "sigurnim" komorama, dok senilne nisu razlikovale komore.

Po Saitoeovu mišljenju, otkriće gena koji je odgovoran za gubitak srednjoročnog pamćenja i koji uzrokuje senilnu demenciju, omogućit će njegovoj ekipi da "isti gen pronađe i u miševa, kako bi se unaprijedilo liječenje poremećaja pamćenja povezanih sa starenjem".

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara