IAEA i Elbaradei glavni favoriti za Nobelovu nagradu za mir

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) i njezin šef Mohamed ElBaradei glavni su favoriti za osvajanje Nobelove nagrade za mir, čiji će dobitnik biti proglašen u petak, među 194 kandidata.

Drugi pretendenti na tu prestižnu nagradu su američki anti-nuklearni aktivisti Richard Lugar i Sam Nunn, južnoafrički lobi za davanje lijekova svima koji su zaraženi HIV-om i Jiang Yangyong, liječnik koji je otkrio kinesko zataškavanje SARS-a prošle godine.

Ove godine mnogi stručnjaci priznaju da su ElBaradei i IAEA naizgledniji dobitnici Nobelove nagrade za mir u vrijednosti od 10 milijuna švedskih kruna (1,36 milijuna dolara) čiji je utemeljitelj švedski filantrop Alfred Nobel.

"Mislim da bi odbor (za dodjelu Nobelovih nagrada) želio učiniti nešto da se usredotoči na razoružavanje, oružje masovnog uništenja i terorizam", rekla je Janne Haaland Matlary, profesorica na Norveškom institutu za međunarodne odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nekoliko zapadnih diplomata u Beču, gdje se nalazi sjedište IAEA-e, reklo je da poštuju ElBaradeija i njegov rad, ali da posljednji podaci o njegovim aktivnostima baš i ne izgledaju dobro, primjerice pitanje Sjeverne Koreje, Irana i propuštanje Libije.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara