IAEA poziva Iran na veću transparentnost nuklearnog program

Agencija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor IAEA pozvala je u četvrtak Iran na veću transparentnost svojih nuklearnih programa, odnosno da dopusti veći nadzor programa koji su izazvali sumnjičavost i prestane s obogaćivanjem nuklearnog goriva.

Iranski je predstavnik pri Agenciji, međutim, izjavio kako nema konsenzusa o tome treba li Iran bezuvjetno prihvatiti veći nadzor te da takvo stajalište imaju samo "neke zemlje" unutar vodstva IAEA.

Iran opovrgava da namjerava razviti program nuklearnoga naoružanja, za što ga optužuju Sjedinjene Države.

"Iran treba nastaviti biti u potpunosti transparentan", izjavio je čelnik IAEA Mohamer elBaradei, objavivši da je vodstvo postiglo konsenzus u pogledu zajedničke izjave nakon nekoliko dana konzultacija. "Još uvijek je pred nama puno posla", dodao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski predstavnik rekao je da je njegova zemlja zadovoljna s izjavom. Izjava je, po svemu sudeći, kompromis koji ima za cilj zadovoljiti i Iran i Sjedinjene Države.

SAD su ranije tražile da agencija objavi kako Iran krši Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja.

Iran, s druge strane, inzistira na tome da razvija nuklearni program kako bi upotpunio svoje energetske kapacitete i proizvodio električnu energiju. Teheran je ranije rekao kako će dopustiti veći pristup i više informacija inspektorima, ali samo u zamjenu za napredniju nuklearnu tehnologiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara