IAEA: Rane faze razvoja nuklearnog oružja nemoguće je otkriti

AKTIVNOSTI koje se provode na razini laboratorija u ranim fazama tajnog programa za atomsko oružje gotovo je nemoguće otkriti, izjavio je u četvrtak čelnik UNove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

On je branio IAEA-u pred skupinom novinara od kritika u kojima se okrivljuje ta agencija za neuspjeh u otkrivanju iranskog dvadesetogodišnjeg skrivanja atomskog istraživanja.

"Ljudi govore da je Iran varao agenciju...18 godina", rekao je ElBaradei. "Da, Iran je bio uspješan u provođenju istraživanja i laboratorijskih aktivnosti i mi to nismo mogli otkriti, a mislim da to nećemo moći otkriti niti u budućnosti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, on je izjavio da ako neka zemlja počne industrijski razvijati nuklearno oružje da je malo vjerojatno da će to proći nezapaženo.

Kako je dalje kazao, Iran mu još uvijek nije rekao kada će potpisati protokol kojim se omogućuju oštrije inspekcije bez najave. Ipak, ElBaradei očekuje da će Teheran "uskoro" staviti svoj potpis na taj protokol.

Iran je priznao u listopadu da je skrivao svoj tajni program za obogaćenje urana od UN-ovih inspektora gotovo dva desetljeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara