IAEA: Sjeverna Koreja budi zabrinutost, Egipat nije prijetnja

Izjava Sjeverne Koreje o posjedovanju nuklearnog oružja "budi krajnju zabrinutost" i hitno treba naći diplomatsko rješenje, kazao je u ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei na sastanku na kojem je egipatski program na ovome stupnju ocijenio bezopasnim.

Sjeverna Koreja je 10. veljače izjavila da posjeduje atomsko oružje i povlači se iz šesterostranih pregovora o nuklearnom razoružanju koje je vodila s Južnom Korejom, Kinom, Rusijom, Sjedinjenim Državama i Japanom.

"Nedavna izjava (Sjeverne Koreje) da posjeduje nuklearno oružje budi krajnju zabrinutost i (...) još jednom ukazuje da je hitno potrebno pronaći diplomatsko rješenje dijalogom", rekao je ElBaradei pred vijećem guvernera IAEA-e.

IAEA ne može provjeravati koristi li Pjongjang svoj nuklearni materijal za izradu bombe jer je taj hermetični režim staljinističkog stila izbacio njezine inspektore 31. prosinca 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na današnjoj je sjednici prvi čovjek UN-ove agencije za kontrolu nuklearnog programa u svijetu izjavio da Egipat nije nuklearna prijetnja.

Egipat je doista propustio prijaviti određene nuklearne aktivnosti u prošlosti, ali "nema razloga strahovati od širenja (tog oružja) na ovome stupnju", rekao je ElBaradei novinarima.

U izvješću koje je predao krajem veljače predstavnicima 35 članica agencije, ElBaradei je kritizirao Egipat jer je nekoliko puta propustio prijaviti određene nuklearne aktivnosti no ocijenio je da ti minimalni propusti ne znače da postoji tajni vojni program.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara