IAEA: Sjeverna Koreja zahtijeva da se otpečati sporna nuklearka

SJEVERNA KOREJA zatražila je od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da jedno nadzorno tijelo otpečati i ukloni kamere za video nadzor s nuklearne elektrane za koju se sumnjalo da ima veze s proizvodnjom nuklearnoga oružja u devedesetima, objavila je  novinska agencija Kyodo.

U toj se vijesti iz Beča prenose riječi čelnika IAEA-a Mohameda ElBaradeija koji je rekao da je IAEA od komunističke Koreje dobila pismo s tim zahtjevom.

On je pozvao Sjevernu Koreju da se ´uzdrži u ovoj napetoj situaciji i da ne poduzima nikakvu jednostranu akciju koja bi mogla još više zakomplicirati mogućnost IAEA-e´ da nadzire njihov zamrznuti nuklearni program.

Pjongjang je u četvrtak objavio da će reaktivirati tu nuklearku u znak prosvjeda zbog činjenice da su joj saveznici u najnovijem sporu oko programa nukelarnoga naoružanja prekinuli isporuku nafte.

Sjeverna je Koreja pozvala u petak SAD da joj se ispričaju zbog ´neoprostivog gusarstva´ nakon što je sjevernokorejski brod s 15 raketa Scud zadržan na svom putu prema Jemenu, ali su američki dužnosnici taj zahtjev nazvali ´apsurdnim´.

IAEA je također potvrdila da je Sjeverna Koreja priopćila da više neće dopustiti da Međunarodna agencija za atomsku energiju nadzire njezina nuklearna postrojenja.

S. Koreja od SAD-a zatražila ispriku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´SAD se trebaju ispričati zbog svog bahatog gusarstva počinjenog protiv sjevernokorejskog trgovačkog broda i dati odštetu za duševne boli i materijalnu štetu nanesenu brodu i posadi´, kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Pjongjangu.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage odbacio je sjevernokorejski zahtjev za isprikom. ´Imali smo sva prava zaustaviti brod bez zastave sa zabranjenim teretom ´, rekao je on.

Sjevernokorejski teretni brod So San presreo je španjolski ratni brod u ponedjeljak u Arapskom moru i predao ga američkim snagama, koje su mu kasnije dopustile da nastavi svoj put nakon što su zaključile da ne krši nikakav zakon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara