IAEA traži pristup dvjema vojnim lokacijama u Iranu

INSPEKTORI Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) žele pristup dvjema vojnim lokacijama u Iranu na kojima Teheran možda razvija atomsko oružje, objavio je u četvrtak New York Times.

Iran, koji tvrdi da mu njegov nuklearni program služi isključivo za proizvodnju električne energije, izbjegao je u ponedjeljak moguće sankcije UN-a nakon što je pristao suspendirati sve aktivnosti koje bi mogle biti povezane s proizvodnjom atomskog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inspektori IAEA-e vjeruju da satelitske fotografije pokazuju da se na tim lokacijama testiraju jaki eksplozivi i da podaci ukazuju na to da je kupljena oprema koja se može koristiti za obogaćivanje urana, rekli su diplomati za New York Times.

Obavještajni podaci su došli iz nekoliko izvora, uključujući zemlje koje su članice IAEA-e, rekli su diplomati i stručnjaci za oružje.

Vojne lokacije koje inspektori žele pregledati - vojni kompleks Parchin jugoistočno od Teherana i Lavison II u sjeveroistočnom Iranu - obično su van dosega IAEA-e, koja tradicionalno ograničava nadgledanje na civilne nuklarne programe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara