IAEA: Utrka s vremenom u sprečavanju nuklearnog terorizma

IAEA: Utrka s vremenom u sprečavanju nuklearnog terorizma
SVIJET se nalazi u "utrci s vremenom" kada je u pitanju sprečavanje nuklearnog terorizma, priopćio je u ponedjeljak direktor IAEA (IAEA) Mohamed ElBaradei.

Prema njegovim riječima, nakon napada 11. rujna 2001. godine na SAD, ilegalna trgovina nuklearnim i radioaktivnim materijalima je procvala. Više od 24 tvrtki i niz pojedinaca angažirani su u prodaji nuklearnog materijala, a ove godine se može očekivati oko 60 incidenata vezanih uz šverc nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala, upozorava ElBaradei.

"Prijetnja od nuklearnog terorizma je realna, ona je tu", kazao je čelni čovjek IAEA u Sydneyu na konferenciji o širenju nuklearnog naoružanja i terorizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nakon 11. rujna 2001. smo shvatili da su teroristi postali sofisticiraniji, pokazujući interes za nuklearne i radioaktivne materijale", dodao je.

On je istaknuo kako je "došlo vrijeme da promijenimo naše uvijerenje o nedostupnosti nuklearne tehnologije."

"Tehničke barijere glede svladavanja načina obogaćivanja urana i stvaranja oružja su tijekom vremena nestale", kazao je ElBaradei.

Prema IAEA, postoje četiri potencijalne prijetnje koje spadaju u nuklearni terorizam: krađa nuklearnog oružja, izrada nuklearne bombe pomoću ukradenog materijala, širenje radioaktivnog materijala i napad na nuklearno postrojenje ili transportno vozilo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara