IAEA: Završen prvi stadij nadgledanja Sjeverne Koreje

IAEA: Završen prvi stadij nadgledanja Sjeverne Koreje

STRUČNJACI Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) zaključili su da je prvi dio misije nadgledanja procesa zatvaranja sjevernokorejskih nuklearnih reaktora završen na vrijeme.

"Završili smo prvi korak naše misije, iako je bilo kašnjenja zbog radioaktivne kontaminacije. Odlazimo u naše sjedište procijeniti rezultate ove faze", izjavio je Adel Tolba iz IAEA-e, dodavši kako će se  nadgledanje nastaviti, a rezultati će biti predstavljeni odboru ove agencije.

Tolba je reagirao i na natpise u pojedinim medijima o visokom stupnju radioaktivnosti u reaktoru u Yongbyonu, rekavši kako su stručnjaci njegovog tima utvrdili "nešto višu radijaciju od prosječne", dodavši kako to nije neočekivana pojava, te kako se s takvom radijacijom njegov tim često susreće pri obavljanju svog posla. 

Također je pohvalio suradnju s Pyongyangom, rekavši da je bila "vrlo zadovoljavajuća". Tim stručnjaka IAEA-e je u Sjevernoj Koreji od 14. srpnja, a zadatak mu je nadgledanje zatvaranja svih pet nuklearnih postrojenja u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Sjeverna Koreja obvezala se zatvoriti reaktor u Yongbyionu još u veljači, u zamjenu za milijun tona nafte te neke političke garancije. Sudionici pregovora započetih u srpnju ove godine, Rusija, Kina, Japan, SAD, te dvije Koreje, složili su se da nastavak pregovora bude u listopadu.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara