ibm hrvatska donirala kioske za virtualne posjete muzeju hermitage

U sklopu programa donacija na području kulture IBM Hrvatska donirao je tri kioska za virtualni posjet ruskom muzeju Hermitage Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku i Galeriji umjetnina u Splitu. L

Kiosci su večeras predstavljeni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a zahvaljujući digitalnoj tehnologiji hrvatska kulturna javnost moći će se virtualnom šetnjom upoznati s jednim od najvrjednijih i vodećih svjetskih muzeja starih majstora - Hermitageom.

Prigodom predaje tri kioska za virtualni posjet Hermitageu direktor IBM za Hrvatsku Ivan Vidaković istaknuo je kako je IBM na ovaj način predstavio vrhunske dosege u tehnologiji stavljajući vrijedne umjetnine na svoju internet stranicu.

Donacijom Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku i Galeriji umjetnina u Splitu hrvatskoj javnosti bit će dostupna velika zbirka Hermitage, muzeja koji je utemeljen godine 1764. kada je ruska carica Katarina otkupila veliku zbirku starih zapadnoeuropskih majstora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov kazao je da u 400 godina djelovanja Nacionalna i sveučilišna knjižnica bilježi brojne darovnice pa je i ova najnovija IBM-ova itekako važna, te pokazuje kako se digitalnom tehnologijom može zaštititi pisana baština ili umjetnička djela.

Viši kustos muzeja Suvremene umjetnosti u Zagrebu Tihomir Milovac pokazao je kako se možemo koristiti ovim kioskom, odnosno upoznati sva djela koja se čuvaju u Hermitageu zahvaljujući digitalnoj tehnologiji.

Predstavljanju IBM-ovih kioska, uz brojne posjetitelje, bili su nazočni predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, potpredsjednik Vlade Ante Simonić, te zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin i drugi.

Korporacija IBM u sklopu svoje potpore svjetskoj kulturnoj i umjetničkoj baštini ostvarila je slične projekte suradnje s Vatikanskom knjižnicom, Egipatskim muzejom, Kongresnom knjižnicom iz Washingtona, Muzejom Monterrey iz Mexika, te Muzejom Luther Halle Wittenberg iz Njemačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara