ičići: MUP PREDSTAVIO ČETIRI NOVE BRODICE

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s ministrom Šimom Lučinom predstavili su danas u ACIjevoj marini u Ičićima četiri nova plovila za specijalnu i pomorsku policiju.

Brodice su isporučene iz talijanske tvrtke ´SACS SRL´ iz Milana 60 dana nakon potpisanog ugovora. Ta tvrtka ima dugogodišnje iskustvo u izgradnji brodica za specijalne namjene prema NATO-ovim i SOLAS-ovim standardima.

Ministar Lučin, govoreći o obilježjima brodica, rekao je kako one mogu ploviti u svim vremenskim uvjetima, da Ministarstvo već ima šest brodica tog tipa, te da je zadovoljno njihovom kvalitetom. Po njegovim riječima te četiri brodice zadovoljiti će samo dio potreba policije na moru i najavio je da će se do svibnja kupiti još dva veća broda, duga 13 metara. S domaćim proizvođačima, dodao je, dogovorit će se izgradnja broda dugog 30 metara za nadzor granice. Za to će se ove godine uložiti oko 15 milijuna kuna koje će se namaknuti višegodišnjim zajmom.

Ministar Lučin je istaknuo da se nabava tih plovila uklapa u koncepciju tzv. obalne straže, koja bi se ustrojila u siječnju 2004. i preuzela cjelokupan nadzor na moru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije četiri brodice namijenjene su specijalnoj i pomorskoj policiji; jedna će biti u Dubrovniku radi nadzora Prevlake, a ostale tri vjerojatno će u Pulu, Split i Rijeku, o čemu se tek treba dogovoriti.

Jedna brodica duga 7,5 metara stoji 100 tisuća eura. Ima trup od stakloplastike, zatvorenu kabinu i dva izvanbrodska motora ´Mercury´ po 150 konjskih snaga. Opremljena je suvremenim navigacijskim uređajima, radarom i GPS-om, dubinomjerom i uređajima za vezu. Posadu čine dva člana, a postiže brzinu veću od 38 čvorova.

Na predstavljanju je bio i načelnik primorsko-goranske Policijske uprave Josip Lulić, te predstavnici specijalne i pomorske policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara