ICTY: Admiral Jokić u srijedu svjedoči protiv Strugara

UMIROVLJENI admiral JNA Miodrag Jokić, kojeg je Haški sud (ICTY) prošloga tjedna osudio na sedam godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika, svjedočit će u srijedu na haškom suđenju generalu Pavlu Strugaru, zapovjedniku snaga JNA koje su sudjelovale u opsadi Dubrovnika u jesen 1991. godine.

Jokić se kao svjedok optužbe protiv Strugara trebao pojaviti u utorak, ali je njegov iskaz odgođen za jedan dan na zahtjev obrane.

Nakon što je u kolovozu 2003. priznao krivnju za ratne zločine počinjene napadom na dubrovački Stari grad 6. prosinca 1991., ICTY je 18. ožujka osudio Jokića na sedam godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U sporazumu o priznanju krivnje, Jokić se obvezao na suradnju s tužiteljstvom i svjedočenje u drugim predmetima od kojih je najznačajniji suđenje generalu Strugaru optuženom za isti napad na zaštićenu povijesnu jezgru Dubrovnika, u kojem su poginula dva, a ranjena tri civila, te je uništen, zapaljen ili oštećen veliki broj palača, crkava i drugih objekata.

Strugar je u listopadu 1991. postavljen za zapovjednika Druge operativne skupine JNA u čijem su sastavu bile sve snage koje su sudjelovale u napadu na Dubrovnik, a admiral Jokić bio mu je podređen kao zapovednik 9. Vojnopomorske oblasti Boka Kotorska.

Strugarovi branitelji Vladimir Petrović i Goran Rodić, od raspravnog su vijeća zatražili dodatno vrijeme za pripremu praćenja iskaza i protuispitivanja Jokića, navodeći kao razlog kasnu dostavu snimaka razgovora tužitelja sa svjedokom.

Suđenje generalu Strugaru počelo je 16. prosinca prošle godine, pred raspravnim vijećem kojim predsjedava sudac Kevin Parker iz Australije. U dosadašnjih devet tjedana izvođenje dokaza optužbe iskaze je dalo 25 svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara