ICTY: Beara se ne osjeća krivim ni prema izmijenjenoj optužnici

Bivši načelnik za sigurnost glavnog stožera vojske bosanskih Srba (VRS) Ljubiša Beara u srijedu se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv prema dvije nove točke izmijenjene optužnice koja ga tereti za genocid u Srebrenici.

Beara (65) je rekao da nije kriv za sudjelovanje u zavjeri da se počini genocid ni za prisilno preseljenje stanovništva, za što ga dodatno tereti izmijenjena i dopunjena optužnica od 30. ožujka.

Na prvom stupanju pred sud 11. studenoga 2004. Beara je odbacio optužbe za genocid i suučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubojstva i progon na rasnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi. Prva optužnica protiv Beare podignuta je 26. ožujka 2002., a on se ICTY-u predao 10. listopada 2004.

"Optuženi je ušao u dogovor s dvije ili više osoba da počini zločin genocida. Optuženi je imao namjeru počiniti genocid", navodi se u novoj točki optužbe za zavjeru da počini genocid.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beara je jedan od glavnookrivljenih za pokolj više od 7.000 vojno sposobnih Bošnjaka koje je VRS zarobila kod Srebrenice u srpnju 1995. Kao ostale sudionike zavjere optužnica navodi zapovjednika VRS-a Ratka Mladića i najviše oficire Drinskog korpusa VRS - Milenka Živanovića, Radislava Krstića, Vinka Pandurevića, Vujadina Popovića i Dragu Nikolića.

Generala Krstića ICTY je 2003. pravomoćno osudio na 35 godina zatvora za pomaganje u genocidu, i on se nalazi na izdržavanju kazne u Velikoj Britaniji. Svi ostali su u pritvoru ICTY-a osim Vujadina Popovića, čije je prebacivanje u Den Haag najavljeno za četvrtak, i Ratka Mladića, koji je među sedam preostalih bjegunaca čije izručenje Haški sud traži od vlasti u Beogradu.

(Hina) xdh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara