ICTY: Bivši šef europskih promatrača svjedočio protiv Strugara

IRSKI pukovnik Colm Doyle, bivši šef europskih promatrača u BiH (ECMM), u utorak je kao svjedok optužbe na suđenju generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY) rekao da mu je Strugar 6. prosinca 1991. potvrdio da njegove snage granatiraju Dubrovnik.

Strugaru se pred ICTY-em sudi zbog ratnih zločina koje su snage Druge operativne skupine JNA, čiji je bio zapovjednik, počinile tijekom napada na Dubrovnik u prosincu 1991.

"Strugar mi je 6. prosinca na sastanku u Trebinju, gdje se nalazilo zapovjedništvo Druge operativne skupine JNA, priznao da jedinice kojima zapovijeda otvaraju vatru na Dubrovnik", rekao je Doyle.

Napad je obrazložio time da hrvatske paravojne formacije iz grada ubijaju njegove vojnike, kazao je svjedok.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužba je kao dokaz u sudnici pokazala fotografiju Doyla i Strugara, načinjenu toga dana, na čijem je naleđu svjedok kasnije napisao: "General Strugar na dan kada je pokrenuo topnički napad na Dubrovnik u kojem je poginulo 16 ljudi".

Strugar (70) je u sudnici rekao da na fotografiji ne prepoznaje Doyla niti zna tko je taj čovjek, pozivajući se na demenciju kao što čini od početka suđenja.

Njegov branitelj Goran Rodić u utorak je ponovo zatražio prekid suđenja navodeći da optuženi zbog bolesti nije u stanju pratiti proces. Priložio je liječničke nalaze prema kojima Strugar pati od depresije i posttraumatskog sindroma (PTSP).

Pukovnik Doyle je 26. i 27. kolovoza 2003. u Haškom sudu svjedočio protiv bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara