ICTY će suditi odvjetnici koja je prijetila svjedoku

MEĐUNARODNIi kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je pokrenuti sudski postupak protiv Milke Maglov, bivše odvjetnice optuženika Radoslava Brđanina, zbog nepoštivanja Suda.

Nalog za pokretanje postupka izdalo je sudsko vijeće 15. travnja, a odluku je ovog tjedna objavio Haški sud.

Milka Maglov je između rujna 2001. i travnja 2002. bila u odvjetničkom timu Radoslava Brđanina, optuženog za genocid i ratne zločine u BiH. Na dan 9. travnja 2002. njezina je punomoć suspendirana nakon što se jedan zaštićeni svjedok optužbe žalio da mu je Maglov prijetila.

Ispitivanje slučaja povjereno je amicusu curiae Dejanu Ukropini, odvjetniku iz Novog Sada. Na raspravi održanoj 10. srpnja prošle godine raspravljeni su njegovi nalazi o zastrašivanju svjedoka kao i o tome da je Maglov otkrila identitet svjedoka i njegovu ulogu na suđenju jednoj osobi iz publike, čime je povrijedila odredbu o zaštitnim mjerama ICTY-a.

Suzdsko vijeće utvrdilo je da iznesene činjenice predstavljaju "dovoljan temelj za pokretanje postupka protiv Milke Maglov za nepoštivanje Suda" zbog povrede članka 77. Pravila Suda o postupku i dokazima, počinjene zastrašivanjem svjedoka i otkrivanjem informacija uz svjesno kršenje sudske odredbe o zaštitinim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće je izvijestilo da će uz odobrenje predsjednika Suda samo pokrenuti postupak prema odredbi članka 77., koja predviđa da "Vijeće može izdati nalog u zamjenu za optužnicu (...) kako bi samo procesuiralo stvar".

Odvjetnica Maglov, druga je osoba izvan kruga osumnjičenih za ratne zločine protiv koje ICTY pokreće sudski postupak, nakon što je Tužiteljstvo ICTY-a podiglo optužnicu protiv izdavača i glavnog urednika podgoričkog dnevnog lista Dan, Duška Jovanovića, zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka i povrede članka 77.

(Hina) dh ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara