ICTY: DUŠKO JOVANOVIĆ SUTRA SE TREBA IZJASNITI O KRIVNJI

Direktor podgoričkog lista "Dan" Duško Jovanović u četvrtak bi se pred Haškim sudom (ICTY) trebao izjasniti o optužnici koja ga tereti za nepoštivanje Suda počinjeno otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka.

Jovanović je prvi novinar optužen za nepoštivanje ICTY-a, zato što je prošle godine u "Danu" otkrio identitet zaštićenog svjedoka C-32 sa suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

U Podgorici je u utorka izjavio da ima problema s dobijanjem nizozemske vize, čime je došlo u pitanje njegovo izjašnjavanja o krivnji zakazano za četvrtak u 16:30 sati.

Glasnogovornik ICTY-a Jim Landale izjavio je u srijedu kako očekuje da će se Jovanović u četvrtak pojaviti pred Sudom, izrazivši iznenađenje zbog njegovih problema s vizom.

Landale je kazao kako je Tajništvo suda poduzelo izvanredne mjere kako bi Jovanovića i njegove odvjetnike "precizno upoznalo sa svime što je potrebno učiniti za dobijanje odgovarajućih papira kako bi doputovali ovdje i nazočili sutrašnjem saslušanju".

Tajništvo je prije više dana uputilo i pisma potpore za vize Jovanoviću i odvjetnicima tako da su "problemi pomalo iznenađujući", rekao je Landale na konferenciji za novinare.

Direktor "Dana" je u izjavi haškim istražiteljima rekao da je otkrio identitet zaštićenog svjedoka kako bi povećao tiražu, iako je bio svjestan da time može ugroziti sigurnost svjedoka.

Jovanoviću može biti izrečena kazna do sedam godina zatvora, novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija zatvorske i novčane kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara