ICTY: Ivica Rajić se izjasnio da nije kriv prema izmijenjenoj optužnici

BIVŠI zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivica Rajić, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine nad Bošnjacima u području Vareša, u četvrtak se izjasnio da nije kriv po svih 10 točaka izmijenjene optužnice.

"Časni sude, ne osjećam se krivim", ponavljao je Rajić nakon što mu je sudac Liu Daqun pročitao svaku od 10 točaka optužnice.

Ivica Rajić (46), poznat i kao Viktor Andrić, optužen je da je kao zapovjednik Druge operativne skupine HVO-a 23. listopada 1993. naredio napad na civile bošnjačkog sela Stupni Do, kod Vareša, u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, žene su seksualno zlostavljane a selo je razoreno. Tereti ga se i za uhićenje, zlostavljanje i nehumano zatočenje 250 Bošnjaka u Varešu u listopadu 1993.

Optužen je temeljem individualne i zapovjedne odgovornosti u pet točaka za teške povrede Ženevskih konvencija za namjerno ubijanje, nečovječno postupanje, uključujući seksualno zlostavljanje, protuzakonito zatočenje civila, prisvajanje imovine i bezobzirno uništavanje koje nije opravdano vojnom potrebom.

U pet točaka je optužen za kršenja ratnog prava i običaja za ubojstva, teške povrede osobnog dostojanstva i posebno ponižavajuće postupke, uključujući seksualno zlostavljanje, okrutno postupanje, pljačku javne i privatne imovine te bezobzirno uništavanje sela ili uništavanje neopravdano vojnom potrebom.

Prvu optužnicu protiv Rajića ICTY je podigao još 29. kolovoza 1995. a uhićen je gotovo osam godina kasnije 5. travnja 2003. u Splitu. U Haag je izručen 24. lipnja, a na prvom pojavljivanju pred sudom 27. lipnja izjasnio se da nije kriv po svih šest točaka prve optužnice.

Rajićeva obrana, u kojoj su zagrebački odvjetnik Željko Olujić i splitska odvjetnica Doris Košta, 28. kolovoza 2003. uputila je podnesak s prigovorom na formu optužnice, nakon čega je optužba tražila i dobila dopuštenje za njezine izmjene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izmijenjenoj optužnici, podnesenoj 14. siječnja 2004., broj inkriminacija povećan je sa šest na 10, a kaznena odgovornost i okolnosti počinjenja djela znatno su podrobnije obrazloženi.

Broja žrtava napada na Stupni Do je sa 16 iz prve optužnice, povećan na 37, a Rajiću su dodane inkriminacije za pljačku i seksualno zlostavljanje žena u Stupnom Dolu i uhićenje Bošnjaka u Varešu.

U izmijenjenoj optužnici također se precizira da je Ivica Rajić 27. prosinca 1993. obavijestio HVO da mijenja ime u Viktor Andrić, te da je 30. prosinca razriješen dužnosti u zapovjedništvu HVO-a a na njegovo mjesto je imenovan Viktor Andrić, čime je nastavio djelovati i izvještavati kroz svoj bivši zapovjedni lanac.

U optužnici stoji i da su nakon napada na Stupni Do, snage HVO-a u strahu od protudara Armije BiH pozvale Hrvate da napuste Vareš, nakon čega ih je više tisuća izbjeglo u Kiseljak.

Tužitelj Kenneth Scott danas je izvijestio je da je 15. siječnja obrani dostavljen popratni materijal uz izmijenjenu optužnicu, a odvjetnik Olujić je potvrdio primitak osam registara dokumenata.

Požalio se na "veliki problem" s nepostojanjem oznakama na tim materijalima jer bez oznake pošiljatelja ne može u Hrvatskom državnom arhivu provjeriti "autentičnost i izvornost tih dokumenata", budući da se arhiv hrvatskih tajnih službi nalazi u 10.126 registara te sadrži 10 do 20 milijuna listova.

Sudac Liu i tužitelj Scott izrazili su čuđenje s tolikim arhivom hrvatskih tajnih službi, a dogovoreno je da Olujić optužbi uputi popis dokumenta čije oznake traži.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara