ICTY: Kučan počeo svjedočenje protiv Miloševića

NEKADAŠNJI slovenski predsjednik Milan Kučan počeo je u srijedu svjedočiti na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

Kučan je prvi slovenski državnik i treći visoki politički dužnosnik s prostora bivše Jugoslavije koji daje iskaz kao svjedok optužbe na suđenju Miloševiću, optuženom za genocid i ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Glavni tužitelj u postupku Geoffrey Nice, ispitivanje je počeo sa zbivanjima iz 1989., masovnim mitinzima na kojima su smijenjena rukovodstva Vojvodine i Crne Gore i sjednicama čelništva Saveza komunista Jugoslavije (CK SKJ) na kojima je Milošević najavio da će promjene koje traži srpsko rukovodstvo biti izvedene bez obzira na sredstva - "institucionalno ili izvaninstitucionalno, uz poštivanje ustava ili bez".

Kučan je u utorak u Den Haagu izjavio slovenskim novinarima da se za svjedočenje dobro pripremio te da Sud najviše zanimaju zbivanja u posljednim godinama postojanja Jugoslavije od 1988. do ljeta 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedočenje pred ICTY-em, po Kučanu je prigoda da iznese svoje viđenje okolnosti raspada bivše SFRJ i objasni razloge koji su Sloveniju vodili na putu osamostaljenja. U Den Haagu ga prate njegovi nekadašnji savjetnici Miha Ribarič i Zdenko Roter, te odvjetnik i nekadašnji šef kabineta Peter Toš.

Nakon glavnog ispitivanja tužitelja, Kučanu će pitanja postavljati optuženi Milošević koji je u svojoj obrani krivnju za krvavi raspad bivše države često pripisivao otcijepljenju Slovenije i Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara