ICTY: Martić proziva tužiteljstvo zbog pristranosti

BIVŠI vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Martić u utorak je prozvao tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) zbog pristranosti, tvrdeći da propušta kazneno progoniti hrvatske dužnosnike odgovorne za zločine nad krajinskim Srbima.

"Oni koji su protjerivali moj narod i dalje su na najvišim položajima u Hrvatskoj, od predsjednika Republike do Sabora", rekao je Martić na redovitoj statusnoj konferenciji, dodajući da se bliži kraj godine i istek roka za podizanje novih optužnice.

Unatoč ranijim najavama, na konferenciji nije utvrđen datum početka suđenja Martiću, već se govorilo o nastavku priprema za suđenje a obrana se žalila na financijsku zakinutost.

Martić je ustvrdio kako je nad hrvatskim Srbima počinjeno "najveće etničko čišćenje u 20. stoljeću".

Glavnoj tužiteljici ICTY-a Carli del Ponte prigovorio je zbog suradnje s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i drugim hrvatskim dužnosnicima, koji su, kako tvrdi, naredili etničko čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da unatoč približavanju kraja godine nitko ne goni počinitelje zločina na Miljevačkom platou, Maslenici, i u operaciji Bljesak, gdje su, tvrdi on, pobijene "stotine civila",

Martić se također požalio da ga Tajništvo ICTY-a "diskriminira i oduzima mu pravo na obranu" jer se njegovim braniteljima ne odobravaju tražena sredstva.

Branitelj Predrag Milovančević opetovano traži od suda da se predmet Martić iz treće prebaci u prvu kategoriju složenosti, navodeći da se radi o bivšem "predsjedniku", što sud odbija.

Odvjetnik se požalio da obrana od ožujka nije primila nikakav novac od ICTY-a, a sudac Joaquin Canivell ga je podsjetio da je obrani do sada uplaćeno 280.000 dolara, te da njegov priziv razmatra Žalbeno vijeće.

Martića optužnica u 19 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno nad hrvatskim i drugim nesrpskim civilima na okupiranim područjima Hrvatske 1991-95., u zapadnoj Bosni 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

Haškom sudu predao se 15. svibnja 2002. a na prvom pojavljivanju pred sucima izjasnio se da nije kriv prema svim točkama optužnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara