ICTY: Milan Lukić se u petak izjašnjava o krivnji

BOSANSKI Srbin Milan Lukić, kojeg je Argentina je u utorak izručila Haškom sudu (ICTY) u petak će biti izveden pred suca kako bi se izjasnio o krivnji prema točkama optužnice za ratne zločine u istočnoj Bosni 1992.

Lukićevo izjašnjavanje o krivnji zakazano je za petak u 14:15 sati, priopćila je glasnogovornica suda Alexandra Milenov.

Lukić (38) će se izjašnjavati o krivnji prema 21 točki optužnice u kojoj se tereti za progon, istrebljenje, ubojstva, nehumana djela i okrutno postupanje kao zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja.

Pravila ICTY-a optuženiku omogućuju da izjašnjavanje o krivnji odgodi na rok od 30 dana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićen je 8. kolovoza 2005. u Buenos Airesu, devet godina nakon podizanja haške optužnice. Do prebacivanja u Haag proteklo je šest mjeseci jer je Lukićevo izručenje, pored Haaga tražio i Beograd, u kojem je pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva 16 Bošnjaka iz Sjeverina na Sandžaku 1992.

Kao bivši policajac tijekom rata u BiH je na području Višegrada zapovijedao lokalnom paravojnom postrojbom pod nazivom "Bijeli orlovi" ili "Osvetnici", koja je u sklopu kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka počinila neke od iznimno okrutnih zločina.

Optužen je zajedno s bratićem Sredojem (44), dozapovjednikom postrojbe, za dva odvojena incidenta u lipnju 1992. u Višegradu, kada su zatvorili oko 135 bošnjačkih žena, djece i staraca u dvije kuće, zakovali im vrata i prozore, i zapalili ih.

Pred ICTY-em je za zločine u Višegradu 2005. na 15 godina zatvora pravomoćno osuđen Mitar Vasiljević, pripadnik skupine "Bijeli orlovi", zbog krivnje za ubojstvo petorice zarobljenih Bošnjaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara