ICTY: Milošević nastavio ispitivanje generala Jelića

UMIROVLJENI general Vojske Jugoslavije Krsman Jelić, svjedok obrane na suđenju bivšem, predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), ustvrdio je u utorak da VJ nije napadala albanska sela u području odgovornosti njegova garnizona u Uroševcu godine 1999.

General Jelić, zapovjednik 243. motorizirane brigade VJ, koja je u vrijeme sukoba s gerilcima OVK bila razmještena u pograničnom području s Makedonijom u općinama Uroševac, Kačanik i Štimlje rekao je da njegove snage nisu pucale na sela, niti ulazile u njih, već su samo osiguravale putove prema granici.

Kazao je kako su njegove postrojbe samo uzvraćale na napade OVK te negirao navode iz optužnice o razaranju i pljački albanskih sela u općinama Uroševac i Kačanik i protjerivanju seljana u Makedoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potvrdio je i često ponavljanu tezu Miloševićeve obrane da su Albanci tada napuštali Kosovo u strahu od bombardiranja NATO-a.

Na traženje optuženog Miloševića, general Jelić objašnjavao je termin "asanacija terena", koji optužba tumači kao "čišćenje", rekavši da se u VJ pod time podrazumijevalo "uklanjanje leševa ljudi i životinja, te neksplodiranih bombi i mina".

Suđenje se nastavlja u srijedu protuispitivanjem prethodnog svjedoka, potpukovnika VJ Janoša Sela, čije je bilješke vođene tijekom operacija na Kosovu vlasti u Beogradu prošloga tjedna dostavile Tužiteljstvu.

Miloševiću se u Haagu sudi već 45 mjeseci pod optužbom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 1990-ih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara