ICTY: Milošević za smrt zatvorenika na Kosovu krivi NATO

Deseci albanskih zatvorenika ubijenih u svibnju 1999. u kosovskom zatvoru Dubrava, nisu bili žrtve srpskih stražara kako se tvrdi u optužnici Haškog suda protiv Slobodana Miloševića, već žrtve bombardiranja NATOa, rekao je svjedok obrane Radovan Paponjak u nastavku suđenja u petak.

Policijski pukovnik Paponjak, koji je u vrijeme intervencije MUP-a Srbije i VJ na Kosovu 1999. bio načelnik policije u Peći, danas je nastavio svjedočiti o ubijenima u KPD Dubrava a njegov su iskaz u sudnici pratile video snimke posljedica bombardiranja zatvora.

U optužnici se navodi da su "22. svibnja 1999. zatvorenici pozvani s osobnim stvarima na sportski teren pod izlikom prebacivanja u zatvor u Nišu. Kada se stotine zatvorenika postrojilo, na njih je iz stražarnica, puškarnica i mitraljeskih gnijezda otvorena vatra pri čemu su mnogi poginuli i ubijeni. Oni koji su se skrili u podrume i kanalizacijske odvode idućeg su dana ubijani ubacivanjem ručnih bombi, a ukupno je ubijeno oko 50 zatvorenika".

Bivši predsjednik SR Jugoslavije tu je optužbu nazvao "apsurdnom", navodeći da je KPD Dubrava bio izložen "silovitom višednevnom bombardiranju NATO-a u kojem je srušeno sedam zatvorskih paviljona iz čijih su ruševina izvučeni leševi 93 poginulih".

Svjedok Paponjak potvrdio je autentičnost tih podataka i video snimaka, navodeći da je 24. svibnja posjetio ruševine zatvora te opisao kako je i sam ranjen u eksploziji NATO-a bombe.

Tužitelj Geoffrey Nice kazao je da optužba ne osporava da je NATO bombardirao zatvor, ali i dalje ostaje kod navoda o strijeljanju.

"Kuda vodi ovo ispitivanje. Što želite dokazati", pitali su Miloševića tužitelj Nice i sudac Patrick Robinson, no on se nije dao smetati i nastavio je dokazivati krivnju NATO-a.

Suđenje se nastavlja idućeg utorka, kada će Paponjaka ispitivati optužba. Od početka izvođenja dokaza obrane u rujnu 2004., on je ukupno 31. svjedok obrane i 26. kojeg ispituje Milošević.

Osim za ratne zločine koje su srpske snage počinile na Kosovu 1999. Miloševiću se u Haagu sudi za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj 1991-1995. godine.

(Hina) xdh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara